Jedno vedierko do každej domácnosti. Prešovčania môžu zbierať kuchynský odpad
Mesto Prešov sa rozhodlo aktívne pristúpiť k podpore triedenia biologicky rozložiteľného odpadu medzi svojimi obyvateľmi. V rámci tejto iniciatívy poskytne každej domácnosti v Prešove 10-litrové vedierko určené pre zber kuchynského bio odpadu.
Tieto špeciálne navrhnuté vedierka sú určené na pohodlné zhromažďovanie kuchynského odpadu priamo v domácnostiach, za účelom jeho ďalšieho odovzdania do väčších zberných nádob. Mesto Prešov odporúča umiestniť vedierka v blízkosti kuchynských liniek a doplniť ich o pachové filtre a kompostovateľné vrecúška pre ešte efektívnejšie a hygienickejšie zberanie bio odpadu.
“Našim cieľom je znížiť, alebo v ideálnom prípade úplne odstrániť tento druh odpadu zo zmesového komunálneho odpadu. Ak sa netriedi a končí na skládkach, stáva sa takýto bioodpad najväčším tvorcom skleníkových plynov a znečisťovateľom povrchových a podzemných vôd, pôdy či ovzdušia Dobre vytriedený kuchynský bioodpad sa pritom dá ďalej využiť,” uviedol primátor mesta Prešov František Oľha, ktorý ďalej dodal, že po spracovaní môže byť odpad použitý napríklad ako hodnotný kompost alebo sa môže využiť na výrobu bioplynu a elektrickej energie.
MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ: Prešovský colný úrad zlikvidoval takmer 6 ton tabaku, ktorý prepadol v prospech štátu
Distribúcia vedierok prebieha už v týchto dňoch, pričom prvé vedierka obdržia obyvatelia bytových domov v mestskej časti Šváby. Rozdávanie vedierok bude koordinované mestským úradom a Technickými službami mesta Prešov, pričom sa očakáva, že distribúcia bude pokračovať počas celého roka 2024, aby sa pokrylo celé územie mesta
Čo dávať do vedierka?
Do zbernej nádoby patrí:
- bioodpad z kuchyne (napr. zvyšky ovocia a zeleniny),
- mäso a mliečne výrobky,
- zvyšky vareného jedla,
- staré pečivo a chlieb,
- potraviny po dátume spotreby (bez obalov),
- čajové vrecká a kávova usadenina,
- škrupiny z vajec a orechov,
- zvyšky izbových rastlín,
- kosti z hydiny a rýb.
Do zbernej nádoby nepatrí:
- zvyšky jedla v obaloch,
- tekuté potraviny (mlieko, riedke polievky),
- jedlé oleje a tuky,
- veľké kosti (bravčové, hovädzie),
- odpad v iglelitových sáčkoch,
- zmesový komunálny odpad,
- zelený odpad zo záhrad (tráva, lístie, konáre),
- triedené zložky odpadov (papier, sklo, plast).
Zdroj: presov.sk