SLOVENSKO:DNES
  • Menu
  • Správy
  • Komentár
  • Politika
  • Zaujímavosti
  • Horoskopy

5. 12. Oto

SLOVENSKO:DNES
Domovská stránka
Správy z regiónov: Slovensko si pripomína 106. výročie úmrtia Milana Rastislava Štefánika
Správy
  • Showbiznis
  • Slovensko
  • Správa dňa
  • Svet
  • Vojna na Ukrajine
Komentár
Prešov
Politika
Ekonomika
  • Doprava
  • Informatika
  • Reality
Kultúra
  • Film a TV
  • Umenie
Ľudia
  • Rozhovory
Šport
  • Basketbal
  • Cyklistika
  • Futbal
  • Hokej
  • MOTOR šport
Štýl
  • Technológie
  • Tipy na výlety
  • Zdravie
Zaujímavosti
  • História
  • Recepty
  • Zábava
  • Zaujímavosti
Horoskopy
Redakcia
  • Inzercia
  • O nás
  • Kontakt

Odoberajte novinky priamo do vášho emailu.

Váš osobný údaj (e-mail) bude spracovaný podľa zásad ochrany osobných údajov, ktoré vychádzajú zo slovenskej a európskej legislatívy. Stlačením tlačidla dávate súhlas so spracovaním pre zasielanie našich e-mailových noviniek (nové články, reklamné správy) po dobu max. 5 rokov. Svoj súhlas môžete kedykoľvek zrušiť cez tlačidlo “odhlásiť sa z newslettra” v každom e-maile.

Napište nám Sledujte nás
  • Podmienky používania
  • Štatúty súťaží
  • Press kit
  • RSS feed
  • GDPR
/ Zaujímavosti / Recepty / Tip na recept: Holúbky
Recepty
08.03.2025 | 14:10

Tip na recept: Holúbky

Plnené kapustné listy, známe aj ako holubky, patria medzi obľúbené jedlá v mnohých slovenských domácnostiach. Ich jemná kapustová chuť v kombinácii so šťavnatou mäsovou plnkou a bohatou paradajkovou omáčkou vytvára dokonalú harmóniu chutí.

Tip na recept: Holúbky

Ingrediencie:

Na plnené kapustné listy:

  • 1 veľká hlávka kapusty
  • 500 g mletého bravčového alebo hovädzieho mäsa (alebo ich kombinácia)
  • 150 g dlhozrnnej ryže
  • 1 cibuľa (nasekaná nadrobno)
  • 2 strúčiky cesnaku (pretlačené)
  • 1 vajce
  • 1 lyžička soli
  • 1/2 lyžičky čierneho korenia
  • 1 lyžička majoránky
  • 1 lyžica oleja

Na paradajkovú omáčku:

  • 500 ml paradajkového pretlaku (passata)
  • 1 lyžica paradajkového pretlaku
  • 500 ml vývaru (hovädzieho alebo zeleninového)
  • 1 lyžička cukru
  • 1 lyžička soli
  • 1 bobkový list
  • 1/2 lyžičky mletej sladkej papriky
  • 1/2 lyžičky čierneho korenia
  • 1 lyžica masla alebo oleja

Postup prípravy:

1. Príprava kapusty:

  1. Vo veľkom hrnci priveďte do varu vodu.
  2. Z hlávky kapusty odstráňte vonkajšie poškodené listy a celú hlávku vložte do vriacej vody.
  3. Po 3–5 minútach oddeľujte mäkké listy a dávajte ich bokom. Postup opakujte, kým nebudete mať asi 12–15 veľkých listov.
  4. Hrubé časti stoniek na každom liste jemne orežte nožom, aby sa lepšie tvarovali.

2. Príprava mäsovej plnky:

  1. Ryžu prepláchnite a varte v osolenej vode asi 5 minút (nemusí byť úplne uvarená).
  2. Na panvici rozohrejte olej, pridajte cibuľu a cesnak a restujte do sklovita.
  3. V miske zmiešajte mleté mäso, predvarenú ryžu, restovanú cibuľu s cesnakom, vajce, soľ, korenie a majoránku.

3. Plnenie kapustných listov:

  1. Na každý kapustný list položte lyžicu plnky.
  2. Zložte bočné strany dovnútra a list zrolujte smerom k sebe, aby vznikla pevná rolka.
  3. Hotové holubky uložte do hlbokého hrnca spojom nadol, aby sa nerozpadli.

4. Príprava paradajkovej omáčky:

  1. V hrnci rozohrejte maslo alebo olej.
  2. Pridajte paradajkový pretlak a krátko orestujte. Potom pridajte passatou, vývar, cukor, soľ, bobkový list, papriku a čierne korenie.
  3. Omáčku priveďte k varu a nalejte ju na holubky v hrnci.
  4. Ak nie sú úplne ponorené, prilejte trochu vody alebo vývaru.

5. Dusenie:

  1. Prikryte hrniec pokrievkou a na miernom ohni varte približne 1,5 hodiny, kým sú holubky mäkké.
  2. Občas jemne premiešajte a podľa potreby dolejte trochu vývaru.

Hotové holubky podávajte preliate paradajkovou omáčkou s chlebom, varenými zemiakmi alebo kyslou smotanou na dochutenie.

Dobrú chuť!

avatar
Filip Guldan
08.03.2025 14:10
Zdieľať:
  • holúbky
  • recept
  • recepty
  • tip

Najnovšie články

Thumbnail
Politika
04.12.2025 | 16:57
Ministerstvo kultúry pripravuje zákon o štátnom jazyku, cieľom je dať viac váhy slovenčine
Thumbnail
Správy
03.12.2025 | 18:21
Valné zhromaždenie odsúhlasilo viaceré personálne zmeny vo vedení Klubu akcionárov VVS
Thumbnail
Politika
03.12.2025 | 17:32
Vládny splnomocnenec Peter Kotlár odďaľuje čas vydania správy o manažovaní pandémie COVID-19
Thumbnail
Politika
02.12.2025 | 11:17
Generálny prokurátor kritizuje zrušenie Úradu na ochranu oznamovateľov
Thumbnail
Politika
01.12.2025 | 11:59
Matovič by sa mal Ficovi ospravedlniť za výrok o miliónoch na Belize
Thumbnail
Slovensko
01.12.2025 | 0:02
Prezúvanie na ZIMNÉ pneumatiky: Presný termín, podmienky a pokutovanie vodičov
Thumbnail
Politika
26.11.2025 | 14:44
Miroslav Lajčák podľa premiéra neurobil nič, čo by ho nútilo odvolávať ho
Zobraziť ďalšie články
SLOVENSKO:DNES
1 / 2
Thumbnail
Politika
02.12.2025
Generálny prokurátor kritizuje zrušenie Úradu na ochranu oznamovateľov
Thumbnail
Slovensko
01.12.2025
Prezúvanie na ZIMNÉ pneumatiky: Presný termín, podmienky a pokutovanie vodičov
Thumbnail
Správy
03.12.2025
Valné zhromaždenie odsúhlasilo viaceré personálne zmeny vo vedení Klubu akcionárov VVS
Thumbnail
Politika
03.12.2025
Vládny splnomocnenec Peter Kotlár odďaľuje čas vydania správy o manažovaní pandémie COVID-19
Thumbnail
Politika
01.12.2025
Matovič by sa mal Ficovi ospravedlniť za výrok o miliónoch na Belize
Thumbnail
Politika
04.12.2025
Ministerstvo kultúry pripravuje zákon o štátnom jazyku, cieľom je dať viac váhy slovenčine
Správy
  • Showbiznis
  • Slovensko
  • Správa dňa
  • Svet
  • Vojna na Ukrajine
Šport
  • Basketbal
  • Cyklistika
  • Futbal
  • Hokej
  • MOTOR šport
Kultúra
  • Film a TV
  • Umenie
Zaujímavosti
  • História
  • Recepty
  • Zábava
  • Zaujímavosti
Štýl
  • Technológie
  • Tipy na výlety
  • Zdravie
Ľudia
  • Rozhovory
SLOVENSKO:DNES
  • Inzercia
  • Napište nám
  • Kontakt
  • Podmienky používania
  • Štatúty súťaží
  • Press kit
  • RSS feed
  • GDPR
Code & Design by WebOps | 

Copyright © 2025 KOŠICE:

DNES ONLINE, družstvo | Všetky práva vyhradené
Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a dát je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona.
Zdroj TASR: Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a záznamov zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Zdroj SITA: Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a záznamov zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.