SLOVENSKO:DNES
  • Menu
  • Správy
  • Komentár
  • Politika
  • Zaujímavosti
  • Horoskopy

17. 12. Kornélia

SLOVENSKO:DNES
Domovská stránka
Správy z regiónov: Slovensko si pripomína 106. výročie úmrtia Milana Rastislava Štefánika
Správy
  • Showbiznis
  • Slovensko
  • Správa dňa
  • Svet
  • Vojna na Ukrajine
Komentár
Prešov
Politika
Ekonomika
  • Doprava
  • Informatika
  • Reality
Kultúra
  • Film a TV
  • Umenie
Ľudia
  • Rozhovory
Šport
  • Basketbal
  • Cyklistika
  • Futbal
  • Hokej
  • MOTOR šport
Štýl
  • Technológie
  • Tipy na výlety
  • Zdravie
Zaujímavosti
  • História
  • Recepty
  • Zábava
  • Zaujímavosti
Horoskopy
Redakcia
  • Inzercia
  • O nás
  • Kontakt

Odoberajte novinky priamo do vášho emailu.

Váš osobný údaj (e-mail) bude spracovaný podľa zásad ochrany osobných údajov, ktoré vychádzajú zo slovenskej a európskej legislatívy. Stlačením tlačidla dávate súhlas so spracovaním pre zasielanie našich e-mailových noviniek (nové články, reklamné správy) po dobu max. 5 rokov. Svoj súhlas môžete kedykoľvek zrušiť cez tlačidlo “odhlásiť sa z newslettra” v každom e-maile.

Napište nám Sledujte nás
  • Podmienky používania
  • Štatúty súťaží
  • Press kit
  • RSS feed
  • GDPR
/ Zaujímavosti / Recepty / Prekvapte návštevu lahodným veľkonočným menu
Recepty
19.04.2025 | 16:18

Prekvapte návštevu lahodným veľkonočným menu

Veľkonočné sviatky sú príležitosťou na rodinné stretnutia, ktoré sprevádza chutné pohostenie. Ak chcete tento rok vyniknúť a ponúknuť niečo iné ako tradičné jedlá, prinášame tri recepty, ktoré zaručene zaujmú vašich hostí. Mrkvová torta, jarná roláda a jednohubky s medvedím cesnakom prinesú na stôl sviežosť, originalitu a lahodnú chuť.

Prekvapte návštevu lahodným veľkonočným menu
Zdroj: ilustračné/unsplash.com/melissa-walker

CHUTNÁ MRKVOVÁ TORTA

Ingrediencie na cesto:

  • 1 šálka kryštálového cukru
  • 2 šálky polohrubej múky
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • Štipka jedlej sódy
  • 1 čajová lyžička mletej škorice
  • 4 vajcia
  • ½ šálky rastlinného oleja
  • 3 šálky nastrúhanej mrkvy
  • 1 šálka nasekaných vlašských orechov

Ingrediencie na krém:

  • 1 balenie Philadelphie (alebo mascarpone, cca 200–250 g)
  • 150 g masla (mäkkého)
  • 1 šálka práškového cukru
  • 1 balíček vanilínového cukru

Postup:

Príprava cesta:

  • Vajcia vyšľahajte s cukrom do peny.
  • Pridajte olej a premiešajte.
  • V samostatnej miske zmiešajte múku, prášok do pečiva, jedlú sódu a škoricu.
  • Sypké prísady vmiešajte do vajíčkovej zmesi.
  • Nakoniec primiešajte nastrúhanú mrkvu a nasekané orechy.
  • Hotové cesto nalejte do vymastenej a múkou vysypanej tortovej formy.

Pečenie:

  • Pečte v rúre vyhriatej na 170 °C približne 40 minút.
  • Po upečení nechajte tortový korpus vychladnúť a potom ho pozdĺžne rozrežte na dve časti.

Príprava krému:

  • Maslo vyšľahajte s práškovým a vanilínovým cukrom do peny.
  • Pridajte Philadelphiu alebo mascarpone a vyšľahajte hladký krém.

Dokončenie torty:

  • Spodnú časť korpusu potrite polovicou krému a priklopte druhou časťou.
  • Zvyšným krémom potrite povrch a boky torty.
  • Tortu nechajte odležať v chladničke aspoň 2–3 hodiny pred podávaním.
ilustračné/freepik.com/freepik

JARNÁ ROLÁDA

Ingrediencie na cesto:

  • 450 g mrazeného sekaného špenátu (rozmrazeného a odkvapkaného)
  • 3 vajcia (žĺtky a bielky zvlášť)
  • 150 g polohrubej múky
  • 1 čajová lyžička prášku do pečiva
  • Štipka soli
  • 2 lyžice oleja (napr. slnečnicového)

Ingrediencie na plnku:

  • 1 balenie taveného syra (cca 150–180 g)
  • 120 g masla (mäkkého)
  • 1 uvarené vajce (najemno nakrájané)
  • ½ menšej bielej cibule (najemno nasekanej)
  • Soľ podľa chuti
  • Mleté čierne korenie podľa chuti

Postup:

Príprava cesta:

  • Rozmrazený špenát dobre vyžmýkajte a premiešajte so žĺtkami, múkou, práškom do pečiva, olejom a štipkou soli.
  • Bielky vyšľahajte na tuhý sneh a opatrne ich zapracujte do špenátovej zmesi.
  • Cesto rovnomerne rozotrite na plech vystlaný papierom na pečenie.

Pečenie:

  • Pečte v rúre predhriatej na 180 °C približne 10–15 minút.
  • Po upečení roládu aj s papierom opatrne zrolujte (ešte za tepla) a nechajte vychladnúť.

Príprava plnky:

  • Maslo vyšľahajte s taveným syrom do hladkého krému.
  • Pridajte najemno nasekané vajce, cibuľu, soľ a čierne korenie. Dobre premiešajte.

Dokončenie rolády:

  • Vychladnuté cesto rozviňte, odstráňte papier na pečenie a natrite pripravenou plnkou.
  • Opäť zrolujte, zabaľte do potravinovej fólie a nechajte stuhnúť v chladničke aspoň 1–2 hodiny.

Servírovanie:

  • Roládu krájajte na plátky ostrým nožom.
  • Podávajte ako predjedlo, slaný zákusok alebo súčasť obloženej misy.
Ilustračné, Freepik

JEDNOHUBKY S MEDVEDÍM CESNAKOM A SYROM

Ingrediencie na cesto:

  • 21 g čerstvého droždia
  • 500 g hladkej múky
  • 300 ml vlažného mlieka
  • 100 ml rastlinného oleja
  • 1 lyžica kryštálového cukru
  • 1 vajce
  • Štipka soli

Ingrediencie na plnku:

  • 250 g masla (mäkkého)
  • 1 hrsť čerstvého medvedieho cesnaku (najemno nasekaného)
  • 100 g tvrdého syra (nastrúhaného)
  • Soľ podľa chuti

Na potretie a posyp:

  • 1 vajce (rozšľahané)
  • Sezamové semienka (prípadne ľanové alebo mak)

Postup:

Príprava cesta:

  • Z droždia, cukru a časti vlažného mlieka pripravte kvások. Nechajte ho 10–15 minút odpočívať na teplom mieste.
  • Do veľkej misy nasypte múku, pridajte soľ, vajce, olej, zvyšné mlieko a pripravený kvások.
  • Vypracujte hladké cesto a nechajte ho kysnúť približne 50 minút prikryté utierkou.

Príprava plnky:

  • Maslo vyšľahajte do peny.
  • Pridajte nastrúhaný syr, nasekaný medvedí cesnak a dochuťte soľou.
  • Všetko dôkladne premiešajte do hladkej nátierky.

Formovanie jednohubiek:

  • Vykysnuté cesto rozvaľkajte na pomúčenej doske na obdĺžnik.
  • Natrite ho pripravenou plnkou a zrolujte ako závin.
  • Z rolády nakrájajte kúsky hrubé asi 2 cm a ukladajte ich reznou stranou na plech s papierom na pečenie.

Pečenie:

  • Každý kúsok potrite rozšľahaným vajíčkom a posypte sezamom.
  • Pečte v rúre vyhriatej na 200 °C približne 15–20 minút dozlatista.

Servírovanie:

  • Jednohubky podávajte teplé alebo studené ako slané pohostenie na stôl.
  • Výborne sa hodia na oslavy, pikniky či ako súčasť veľkonočného stola.
Ilustračné, Freepik
avatar
Filip Guldan
19.04.2025 16:18
Zdieľať:
  • lahodným
  • menu
  • návštevu
  • prekvapte
  • recepty
  • správy
  • veľkonočným

Najnovšie články

Thumbnail
Košice
16.12.2025 | 11:13
Miesto chlóru využijú UV žiarenie. Vďaka VVS sa dlhodobo zabezpečí kvalita vody zo Stariny (VIDEO)
Thumbnail
Politika
15.12.2025 | 13:33
Prezident Pellegrini vyjadril sústrasť rodine Mariky Pogany, ktorá zahynula pri útoku v Sydney
Thumbnail
Počasie
15.12.2025 | 9:27
Predpoveď počasia na dnešný deň (15.12.2025)
Thumbnail
Politika
10.12.2025 | 12:50
Matúš Šutaj Eštok dostal od ÚOO ďalšiu pokutu, tentokrát v sume 70-tisíc eur
Thumbnail
Politika
10.12.2025 | 10:25
Zelenskyj: Som pripravený usporiadať prezidentské voľby
Thumbnail
Politika
04.12.2025 | 16:57
Ministerstvo kultúry pripravuje zákon o štátnom jazyku, cieľom je dať viac váhy slovenčine
Thumbnail
Správy
03.12.2025 | 18:21
Valné zhromaždenie odsúhlasilo viaceré personálne zmeny vo vedení Klubu akcionárov VVS
Zobraziť ďalšie články
SLOVENSKO:DNES
1 / 2
Thumbnail
Počasie
15.12.2025
Predpoveď počasia na dnešný deň (15.12.2025)
Thumbnail
Košice
16.12.2025
Miesto chlóru využijú UV žiarenie. Vďaka VVS sa dlhodobo zabezpečí kvalita vody zo Stariny (VIDEO)
Thumbnail
Politika
15.12.2025
Prezident Pellegrini vyjadril sústrasť rodine Mariky Pogany, ktorá zahynula pri útoku v Sydney
Správy
  • Showbiznis
  • Slovensko
  • Správa dňa
  • Svet
  • Vojna na Ukrajine
Šport
  • Basketbal
  • Cyklistika
  • Futbal
  • Hokej
  • MOTOR šport
Kultúra
  • Film a TV
  • Umenie
Zaujímavosti
  • História
  • Recepty
  • Zábava
  • Zaujímavosti
Štýl
  • Technológie
  • Tipy na výlety
  • Zdravie
Ľudia
  • Rozhovory
SLOVENSKO:DNES
  • Inzercia
  • Napište nám
  • Kontakt
  • Podmienky používania
  • Štatúty súťaží
  • Press kit
  • RSS feed
  • GDPR
Code & Design by WebOps | 

Copyright © 2025 KOŠICE:

DNES ONLINE, družstvo | Všetky práva vyhradené
Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a dát je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona.
Zdroj TASR: Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a záznamov zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Zdroj SITA: Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a záznamov zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.