Slovenskí kuchári dosiahli historický úspech. Ich špeciality môžete ochutnať aj v Košiciach (FOTO)
Veľký úspech slovenskej gastronómie! Národný tím kuchárov Slovenska získal dve bronzové medaily na kulinárskej olympiáde „IKA Culinary Olympics“ v nemeckom Stuttgarte! Tím predstavil na celosvetovo najvýznamnejšom podujatí v segmente Novú kuchyňu Slovenska.
Národný tím kuchárov Slovenska dosiahol historický úspech na svetovom poli. Reprezentácia slovenskej gastronómie v kategórii Národných tímov získala v silnej medzinárodnej konkurencii bronzovú medailu v disciplíne „Restaurant z Nations“ a zároveň bronzovú medailu v disciplíne „Chef`s Table“. Stalo sa tak na vrcholnom gastronomickom podujatí – Kulinárske olympijské hry „IKA Culinary Olympics“, ktoré sa konali v dňoch 2. – 7. februára 2024 v nemeckom Stuttgarte.
MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ: V Mestskom parku sa otvorí parkfoodový kiosk. Jedlá budú pripravované na ohni
„Toto ocenenie sme prijali s veľkou radosťou a pokorou. Bolo pre nás cťou a zodpovednosťou reprezentovať Slovensko. Veríme, že idea Novej kuchyne Slovenska, ktorú sme na súťaži predstavili v praxi, si získala a aj doma získa priazeň odbornej i laickej verejnosti. Spoločne tak posunieme našu domácu gastronómiu vpred,“ povedal kapitán Národného tímu kuchárov Slovenska a šéfkuchár rezortu VILLA SANDY Jozef Hromják.

V kategórii Národných tímov sa na olympiáde predstavilo spolu 24 krajín z rôznych kútov sveta. Súboje národných tímov trvali štyri dni. Slovensko bojovalo o medaily 4. a 6. februára 2024, spolu s tímami Talianska, Anglicka, Nórska, Škótska a Cypru. Celkovým víťazom kulinárskej olympiády za rok 2024 sa stal národný tím Fínska.
MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ: Výnimočný dar Košičanom: Po desaťročiach sa otvorí verejnosti ikona Mestského parku
V tíme kapitána Jozefa Hromjáka sa predstavili aj šéfkuchári Patrik Pokrývka z Hotel Lomnica, Andrej Róth z Hotel Šachtička, Tomáš Šefčík z Hotel Lomnica a Kaštieľ Pálffy a Viktor Nemergut z rezortu VILLA SANDY. Nechýbalo ani ženské zastúpenie v osobách majsterky cukrárky Márie Kašickej z rezortu VILLA SANDY a Alexandry Krajčovičovej z Hotela Lomnica.
Galéria
Príprava tímu na podujatie trvala 8 mesiacov a pozostávala z teoretickej časti i spoločných tréningov v domácej kuchyni Jozefa Hromjáka v rezorte VILLA SANDY, ako aj na národných i medzinárodných súťažiach.
Podujatie je najstaršou a najväčšou medzinárodnou súťažou v kulinárskom umení na svete. Súťaž sa organizuje každé štyri roky od roku 1900. Kulinárska olympiáda teda už viac ako 120 rokov, v silnom zastúpení mnohých štátov sveta, určuje nové gastronomické trendy. Podujatie sa koná pod záštitou Svetovej asociácie kuchárskych združení WACS a tak ako v športe, aj v gastronómii je snom majstrov zúčastniť sa ho aspoň raz za život.
Zdroj: TS Villa Sandy Rezort
Odporúčané články
S prvými zmenami počasia prichádza aj prezúvanie letných pneumatík na zimné. Vodiči všetkých vozidiel sú povinní prejsť na používanie zimných pneumatík za presne stanovených podmienok. Za nedodržanie tohto predpisu hrozí motoristom mastná pokuta.
Valné zhromaždenie dnes odsúhlasilo viacero zmien vo vedení Klubu akcionárov Východoslovenskej vodárenskej spoločnosti, a.s., o.z. Novým predsedom správnej rady sa stal Stanislav Hreha. Novými členmi správnej rady sa stávajú Ľubomír Čigáš a Matej Smorada.
Polícia vyzýva motoristov, aby mysleli na prezutie zimných pneumatík včas, a takisto, aby mysleli na ďalšie povinnosti, ktoré by mali splniť pred jazdou počas zimného obdobia. Za nesplnenie týchto povinností hrozí vodičom mastná pokuta!


