Slovenskí kuchári dosiahli historický úspech. Ich špeciality môžete ochutnať aj v Košiciach (FOTO)
Veľký úspech slovenskej gastronómie! Národný tím kuchárov Slovenska získal dve bronzové medaily na kulinárskej olympiáde „IKA Culinary Olympics“ v nemeckom Stuttgarte! Tím predstavil na celosvetovo najvýznamnejšom podujatí v segmente Novú kuchyňu Slovenska.

Národný tím kuchárov Slovenska dosiahol historický úspech na svetovom poli. Reprezentácia slovenskej gastronómie v kategórii Národných tímov získala v silnej medzinárodnej konkurencii bronzovú medailu v disciplíne „Restaurant z Nations“ a zároveň bronzovú medailu v disciplíne „Chef`s Table“. Stalo sa tak na vrcholnom gastronomickom podujatí – Kulinárske olympijské hry „IKA Culinary Olympics“, ktoré sa konali v dňoch 2. – 7. februára 2024 v nemeckom Stuttgarte.
MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ: V Mestskom parku sa otvorí parkfoodový kiosk. Jedlá budú pripravované na ohni
„Toto ocenenie sme prijali s veľkou radosťou a pokorou. Bolo pre nás cťou a zodpovednosťou reprezentovať Slovensko. Veríme, že idea Novej kuchyne Slovenska, ktorú sme na súťaži predstavili v praxi, si získala a aj doma získa priazeň odbornej i laickej verejnosti. Spoločne tak posunieme našu domácu gastronómiu vpred,“ povedal kapitán Národného tímu kuchárov Slovenska a šéfkuchár rezortu VILLA SANDY Jozef Hromják.

V kategórii Národných tímov sa na olympiáde predstavilo spolu 24 krajín z rôznych kútov sveta. Súboje národných tímov trvali štyri dni. Slovensko bojovalo o medaily 4. a 6. februára 2024, spolu s tímami Talianska, Anglicka, Nórska, Škótska a Cypru. Celkovým víťazom kulinárskej olympiády za rok 2024 sa stal národný tím Fínska.
MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ: Výnimočný dar Košičanom: Po desaťročiach sa otvorí verejnosti ikona Mestského parku
V tíme kapitána Jozefa Hromjáka sa predstavili aj šéfkuchári Patrik Pokrývka z Hotel Lomnica, Andrej Róth z Hotel Šachtička, Tomáš Šefčík z Hotel Lomnica a Kaštieľ Pálffy a Viktor Nemergut z rezortu VILLA SANDY. Nechýbalo ani ženské zastúpenie v osobách majsterky cukrárky Márie Kašickej z rezortu VILLA SANDY a Alexandry Krajčovičovej z Hotela Lomnica.
Galéria



Príprava tímu na podujatie trvala 8 mesiacov a pozostávala z teoretickej časti i spoločných tréningov v domácej kuchyni Jozefa Hromjáka v rezorte VILLA SANDY, ako aj na národných i medzinárodných súťažiach.
Podujatie je najstaršou a najväčšou medzinárodnou súťažou v kulinárskom umení na svete. Súťaž sa organizuje každé štyri roky od roku 1900. Kulinárska olympiáda teda už viac ako 120 rokov, v silnom zastúpení mnohých štátov sveta, určuje nové gastronomické trendy. Podujatie sa koná pod záštitou Svetovej asociácie kuchárskych združení WACS a tak ako v športe, aj v gastronómii je snom majstrov zúčastniť sa ho aspoň raz za život.
Zdroj: TS Villa Sandy Rezort
Odporúčané články

V centre mesta sa od štvrtka 10. apríla 2025 začínajú stavebné práce na Moyzesovej ulici, ktoré ovplyvnia premávku mestskej hromadnej dopravy.

Už túto sobotu sa uskutoční siedmy ročník ultramaratónskych pretekov medzi partnerskými mestami Košice a Miskolc. Na štart 117-kilometrovej trasy sa postavia jednotlivci, dvojice aj štafetové tímy. Organizátori očakávajú účasť takmer 800 bežcov z viacerých európskych i mimoeurópskych krajín.

Slnečný piatok prilákal do historického centra Košíc zberateľov, milovníkov histórie aj náhodných návštevníkov. Na Alžbetinej ulici sa koná tradičná burza starožitností, ktorá ponúka pestrú zmes predmetov s nádychom minulosti.