Čo je ideálne skladovať v pivnici?
Viac priestoru pri bývaní v dome sa netýka len počtu miestností, či prítomnosti vlastnej záhrady. Štandardne sú v dome v porovnaní s bytmi aj podstatne väčšie pivničné priestory. A bola by škoda ich nevyužiť. Čo je teda najlepšie skladovať práve v pivnici?

Koreňová zelenina
V prvom rade je dobré nájsť v pivnici miesto tým potravinám, ktoré potrebujú stabilné chladnejšie prostredie. K takýmto potravinám patrí aj koreňová zelenina. Pivnica je tak ideálnym miestom na skladovanie zemiakov, cibule, mrkvy, repy a pod. Koreňovú zeleninu v pivnici skladujte v drevených alebo plastových prepravkách s otvormi na cirkuláciu vzduchu.
Zaváraniny a iné
Pivnica je ideálnym miestom aj na skladovanie zaváranín, konzerv a aj niektorých sušených potravín. A tiež na skladovanie medu. Ak teda rozmýšľate, ako správne skladovať vzácny manuka med (alebo aj bežnejšie druhy medu) bez toho, aby to negatívne ovplyvňovalo jeho vlastnosti, vyberte si pivnicu. Je to určite lepšia voľba ako skladovanie pri izbovej teplote, pri ktorej med skladujú mnohí ľudia, aj keď je to často v rozpore s odporúčanou teplotou skladovania na etikete.
Alkoholické nápoje
Nižšia teplota a tma vytvárajú v pivnici vhodné podmienky aj pre skladovanie alkoholických nápojov bez ovplyvňovania ich kvality. Konkrétne pri vínach by ste si však v ideálnom prípade mali zaobstarať aj vhodný stojan na víno, v ktorom budú fľaše v horizontálnej polohe, čo je potrebné pre zachovanie vlhkosti korku.
Sezónne vybavenie
Aby sme neostali len pri potravinách a nápojoch, na záver spomenieme ešte rôzne sezónne vybavenie, pre ktoré môže byť pivnica taktiež ideálnym miestom na skladovanie. Patrí sem rôzne náradie, športové vybavenie, pneumatiky spolu s peknými puklicami, či sezónne dekorácie. Stále je tu však potreba ochrany týchto vecí pred vlhkosťou a prachom, preto všetko, čo sa dá, umiestnite do plastových boxov a ostatné veci aspoň na dobre vetrané police.
Odporúčané články

Gurmáni v Košiciach môžu oslavovať! Prestížny kulinársky magazín FALSTAFF ocenil šéfkuchára košického rezortu VILLA SANDY Jozefa Hromjáka titulom strieborný Kuchár roka 2025. Navyše, ním vedená reštaurácia SEVEN sa zaradila medzi najlepšie reštaurácie na Slovensku. Košičania teda majú skutočne špičkovú gastronómiu na dosah ruky.