Kresťania si dnes pripomínajú zvestovanie Pána – oznámenie o počatí Ježiša Krista
Kresťania si 25. marca pripomínajú sviatok zázračného počatia Ježiša Krista. Slávnosť Zvestovania Pána pripomína moment, keď sa Boh stal človekom.

Boh poslaním svojho syna na svet reagoval na prvý hriech ľudí v raji, ktorý nemohli vlastnými silami odčiniť. Boh už Adamovi a Eve sľúbil vykupiteľa a svoj sľub viackrát opakoval cez prorokov židovského národa. Tento národ si vybral a vychovával, aby “v plnosti času” mohol prísť Ježiš Kristus. Jeho príchod bol neočakávaný a skromný – nazaretskému dievčaťu Márii anjel Gabriel oznámil, že Boh si ju vybral za matku svojho Syna. Po jej súhlase sa v nej zázračným spôsobom počalo dieťa.
Známe slová apoštola Jána “Slovo sa telom stalo a prebývalo medzi nami” sa vzťahujú práve na túto chvíľu. Podľa kresťanského učenia sa Boh týmto činom stal pravým človekom. Napriek smrteľnému a trpiacemu telu bol však zároveň pravým Bohom. Teórie o Ježišovi len ako výnimočnom človeku alebo ako o Bohu, ktorého telo bolo zdanlivé, cirkev odsúdila ako bludy. Sviatok Zvestovania Pána začali oslavovať kresťania na východe v 4. storočí ako mariánsky sviatok deväť mesiacov pred Vianocami. Od 7. storočia sa jeho dátum ustálil na 25. marca a z východu prešiel aj do západnej cirkvi. Druhý vatikánsky koncil v rokoch 1960 – 1965 ho zaradil medzi sviatky Pána.
Zdroj:(SITA,mt)
Odporúčané články

Šošovicová polievka na kyslo s klobásou je výdatné a chutné jedlo, ktoré spája jemnú krémovú konzistenciu so sýtosťou údenej klobásy. Vďaka octu získava príjemne kyslastú chuť, ktorá sa dokonale dopĺňa s arómou korenín a zeleniny. Podávajte s čerstvým chlebom a vychutnajte si pravú domácu pohodu.

Pripravte si tradičné slovenské jedlo, ktoré nechýba na žiadnom sviatočnom stole ani v nedeľnom obedovom menu. Krok za krokom vám ukážeme, ako dosiahnuť dokonalý vyprážaný bravčový rezeň so studeným zemiakovým šalátom, ktorý chutí presne tak, ako si ho pamätáte z detstva.

Plnené kapustné listy, známe aj ako holubky, patria medzi obľúbené jedlá v mnohých slovenských domácnostiach. Ich jemná kapustová chuť v kombinácii so šťavnatou mäsovou plnkou a bohatou paradajkovou omáčkou vytvára dokonalú harmóniu chutí.