SLOVENSKO:DNES
  • Menu
  • Správy
  • Komentár
  • Politika
  • Zaujímavosti
  • Horoskopy

17. 7. Bohuslav

SLOVENSKO:DNES
Domovská stránka
Správy z regiónov: Slovensko si pripomína 106. výročie úmrtia Milana Rastislava Štefánika
Správy
  • Showbiznis
  • Slovensko
  • Správa dňa
  • Svet
  • Vojna na Ukrajine
Komentár
Prešov
Politika
Ekonomika
  • Doprava
  • Informatika
  • Reality
Kultúra
  • Film a TV
  • Umenie
Ľudia
  • Rozhovory
Šport
  • Basketbal
  • Cyklistika
  • Futbal
  • Hokej
  • MOTOR šport
Štýl
  • Technológie
  • Tipy na výlety
  • Zdravie
Zaujímavosti
  • História
  • Recepty
  • Zábava
  • Zaujímavosti
Horoskopy
Redakcia
  • Inzercia
  • O nás
  • Kontakt

Odoberajte novinky priamo do vášho emailu.

Váš osobný údaj (e-mail) bude spracovaný podľa zásad ochrany osobných údajov, ktoré vychádzajú zo slovenskej a európskej legislatívy. Stlačením tlačidla dávate súhlas so spracovaním pre zasielanie našich e-mailových noviniek (nové články, reklamné správy) po dobu max. 5 rokov. Svoj súhlas môžete kedykoľvek zrušiť cez tlačidlo “odhlásiť sa z newslettra” v každom e-maile.

Napište nám Sledujte nás
  • Podmienky používania
  • Štatúty súťaží
  • Press kit
  • RSS feed
  • GDPR
/ Zaujímavosti / Recepty / Tip na recept: Hovädzie na víne s koreňovou zeleninou a parenou knedľou
Recepty
10.05.2025 | 11:04

Tip na recept: Hovädzie na víne s koreňovou zeleninou a parenou knedľou

Kombinácia šťavnatého hovädzieho mäsa duseného v červenom víne a nadýchanej domácej parenej knedle je dôkazom, že klasika nikdy neomrzí. Tento poctivý recept spája vône koreňovej zeleniny, výrazné tóny vína a jemnosť domácej knedle, čím vytvára harmonický chuťový zážitok, ktorý zahreje nielen žalúdok, ale aj dušu. Stačí pár základných surovín, trpezlivosť a výsledok poteší celú rodinu.

Tip na recept: Hovädzie na víne s koreňovou zeleninou a parenou knedľou

Ingrediencie na hovädzie na víne (4 porcie):

  • 800 g hovädzieho mäsa (najlepšie hovädzie predné alebo kližka)
  • 2 mrkvy
  • 1 petržlen
  • 1/4 zeleru
  • 1 veľká cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžice paradajkového pretlaku
  • 300 ml suchého červeného vína
  • 300 ml hovädzieho vývaru (alebo vody)
  • 2 lyžice oleja alebo masti
  • 2 bobkové listy
  • 5 guľôčok čierneho korenia
  • 2 guľôčky nového korenia
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 1 lyžica hladkej múky (na zahustenie, voliteľné)

Ingrediencie na domácu parenú knedľu:

  • 500 g polohrubej múky
  • 250 ml vlažného mlieka
  • 1 balíček sušeného droždia (alebo 25 g čerstvého)
  • 1 vajce
  • 1 lyžička cukru
  • 1 lyžička soli
  • 1 lyžica oleja
MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ Tip na recept: Morčacie prsia na smotane s tarhoňou
Tip na recept: Morčacie prsia na smotane s tarhoňou

Postup prípravy hovädzieho na víne:

  1. Príprava mäsa a zeleniny:
    Mäso nakrájajte na väčšie kocky. Koreňovú zeleninu, cibuľu a cesnak ošúpte a nakrájajte na malé kúsky.
  2. Opekanie:
    V hrnci rozohrejte olej a opečte mäso do zlatista. Vyberte ho bokom. Do toho istého hrnca vložte cibuľu a zeleninu, restujte 5–7 minút. Pridajte cesnak a paradajkový pretlak, krátko orestujte.
  3. Dusenie:
    Vráťte mäso do hrnca, zalejte vínom a nechajte chvíľu povariť, aby sa odparil alkohol. Pridajte vývar, bobkový list, celé korenie, osoľte a prikryté duste na miernom ohni 1,5 až 2 hodiny, kým mäso nezmäkne.
  4. Zahustenie (voliteľné):
    Na konci môžete omáčku jemne zahustiť múkou rozmiešanou v troche studenej vody, nechajte prevrieť. Omáčku podľa chuti dosoľte a dokoreňte.

Postup prípravy parenej knedle:

  1. Kvások:
    V časti vlažného mlieka rozmiešajte droždie s cukrom a trochou múky. Nechajte vzísť 10–15 minút.
  2. Cesto:
    Do veľkej misy dajte múku, soľ, vajce, olej a kvások. Postupne pridávajte zvyšné mlieko a vypracujte hladké cesto. Nechajte kysnúť 45–60 minút, kým zdvojnásobí objem.
  3. Tvarovanie a parenie:
    Cesto rozdeľte na 2 bochníky. Každý bochník nechajte ešte 10–15 minút podkysnúť. Potom ich varte v parnom hrnci alebo nad vriacou vodou (napr. na paráku) cca 20–25 minút, počas varenia neotvárajte. Po uvarení potrite maslom a nakrájajte niťou.

Na tanier uložte plátky knedle, navrch dajte šťavnaté hovädzie s omáčkou a kúskami zeleniny. Výborne sa hodí čerstvá petržlenová vňať na ozdobu.

Zdroj: varecha.sk

Dobrú chuť!

avatar
Filip Guldan
10.05.2025 11:04
Zdieľať:
  • hovädzie
  • knedľou
  • koreňovou
  • parenou
  • recept
  • recepty
  • tip
  • vine
  • zeleninou

Najnovšie články

Thumbnail
Politika
15.07.2025 | 15:14
Ukrajina pozná dlhodobé plány Ruska. Ich realizácii chce zabrániť s pomocou USA
Thumbnail
Politika
14.07.2025 | 12:59
Washington pošle Ukrajine systémy protivzdušnej obrany Patriot
Thumbnail
Politika
11.07.2025 | 15:17
Štát vyčlenil 2 milióny eur na humanitárnu pomoc po búrkach na východe Slovenska
Thumbnail
Politika
10.07.2025 | 17:17
ŠUTAJ EŠTOK: Ľudí po víchrici na východnom Slovensku nenecháme v štichu
Thumbnail
Politika
10.07.2025 | 11:51
Premiér Fico atentátnikovi odpustil. Do súdneho konania vstupovať nebude
Thumbnail
Politika
08.07.2025 | 15:00
Na východe Slovenska vyhlásili 38 mimoriadnych situácií, evidujú aj povodňovú aktivitu
Thumbnail
Prešov
07.07.2025 | 18:56
V meste Prešov vyhlásili mimoriadnu situáciu
Zobraziť ďalšie články
SLOVENSKO:DNES
1 / 2
Thumbnail
Politika
15.07.2025
Ukrajina pozná dlhodobé plány Ruska. Ich realizácii chce zabrániť s pomocou USA
Thumbnail
Politika
11.07.2025
Štát vyčlenil 2 milióny eur na humanitárnu pomoc po búrkach na východe Slovenska
Thumbnail
Politika
14.07.2025
Washington pošle Ukrajine systémy protivzdušnej obrany Patriot
Správy
  • Showbiznis
  • Slovensko
  • Správa dňa
  • Svet
  • Vojna na Ukrajine
Šport
  • Basketbal
  • Cyklistika
  • Futbal
  • Hokej
  • MOTOR šport
Kultúra
  • Film a TV
  • Umenie
Zaujímavosti
  • História
  • Recepty
  • Zábava
  • Zaujímavosti
Štýl
  • Technológie
  • Tipy na výlety
  • Zdravie
Ľudia
  • Rozhovory
SLOVENSKO:DNES
  • Inzercia
  • Napište nám
  • Kontakt
  • Podmienky používania
  • Štatúty súťaží
  • Press kit
  • RSS feed
  • GDPR
Code & Design by WebOps | 

Copyright © 2025 KOŠICE:

DNES ONLINE, družstvo | Všetky práva vyhradené
Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a dát je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona.
Zdroj TASR: Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a záznamov zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Zdroj SITA: Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a záznamov zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.