Tip na recept: Kalerábové placky s cesnakovým dresingom a rukolou
Tento recept na kalerábové placky so sviežim cesnakovým dresingom je výbornou voľbou pre ľahký a chutný obed či večeru. Kombinácia chrumkavých placiek, sviežej rukoly a jemného jogurtového dresingu poteší každého milovníka zdravých jedál.

Ingrediencie na kalerábové placky:
- 2 veľké kaleráby (nastrúhané nahrubo)
- 1 menšia mrkva (nastrúhaná nahrubo)
- 2 vajcia
- 4 lyžice hladkej múky (prípadne ovsených vločiek)
- 1 strúčik cesnaku (pretlačený)
- 1 lyžička majoránky alebo tymianu
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 2 lyžice oleja na vyprážanie
Ingrediencie na cesnakový dresing:
- 200 g bieleho jogurtu (grécky alebo hustý)
- 1 strúčik cesnaku (pretlačený)
- 1 lyžica citrónovej šťavy
- 1 lyžica olivového oleja
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
Ingrediencie na servírovanie:
- 100 g čerstvej rukoly
- Citrónové plátky na ozdobenie (voliteľné)
Postup:
Príprava placiek:
- Nastrúhaný kaleráb a mrkvu vložte do misy. Pridajte soľ a nechajte stáť 10 minút, aby zelenina pustila šťavu.
- Zmes dobre vyžmýkajte cez čistú utierku, aby boli placky chrumkavé a nelepivé.
- Pridajte vajcia, múku, pretlačený cesnak, majoránku, soľ a čierne korenie. Všetko dobre premiešajte, aby vzniklo husté, ale stále mierne vlhké cesto.
Vyprážanie placiek:
- Na panvici rozohrejte olej na stredne vysokom ohni.
- Z kalerábového cesta vytvarujte malé placky (asi 1 cm hrubé) a opatrne ich vložte na panvicu.
- Vyprážajte 3–4 minúty z každej strany, kým nie sú placky zlatisté a chrumkavé.
- Hotové placky položte na papierové utierky, aby ste odstránili prebytočný olej.
Príprava cesnakového dresingu:
- V miske zmiešajte jogurt, pretlačený cesnak, citrónovú šťavu a olivový olej.
- Dochutíme soľou a čiernym korením. Nechajte chvíľu odležať v chladničke.
Servírovanie:
- Na tanier položte čerstvú rukolu, na ňu rozložte kalerábové placky.
- Placky prelejte cesnakovým dresingom a ozdobte citrónovými plátkami alebo čerstvými bylinkami.
Dobrú chuť!

Odporúčané články

Tradičná slovenská klasika, ktorá nechýba na veľkonočnom stole. Varené údené mäso doplnené o poctivý zemiakový šalát je osvedčená kombinácia, ktorú milujú celé generácie. Pripravte si jednoduchý, no výnimočne chutný obed, ktorý vás prenesie späť k sviatočnej atmosfére domova.

Chrumkavé na povrchu, voňavé a mäkké vo vnútri – zemiakové placky, známe aj ako harule, patria medzi tradičné jedlá slovenskej kuchyne, ktoré nikdy nesklamú. Pripravte si ich jednoducho doma podľa overeného receptu, ktorý zvládnete aj bez kulinárskeho majstrovstva.

Voňavý, sýty a jednoduchý na prípravu – zemiakový guláš s klobásou a vajíčkom je klasikou, ktorá zasýti celú rodinu. Vďaka kombinácii tradičných surovín, ako sú zemiaky, údená klobása a sladká paprika, vytvoríte jedlo plné chuti, ktoré sa výborne hodí na chladnejšie dni aj ako jedlo na cesty. Navyše, guláš prirodzene zahustia zemiaky a osvieži ho nasekaná petržlenová vňať.