Tip na recept: Kysnuté šišky s jahodovou penou
Kysnuté šišky patria medzi tradičné dezerty, ktoré si získali srdcia mnohých generácií. Nadýchané, jemné a dozlatista vyprážané šišky sa často podávajú s rôznymi plnkami či posypané práškovým cukrom. Tentoraz si ich môžeme vychutnať s osviežujúcou jahodovou penou, ktorá im dodáva moderný a svieži nádych.

Ingrediencie na kysnuté šišky:
- 500 g hladkej múky
- 20 g čerstvého droždia (alebo 7 g sušeného)
- 250 ml vlažného mlieka
- 2 žĺtky
- 50 g kryštálového cukru
- 50 g roztopeného masla
- Štipka soli
- 1 lyžička vanilkového cukru
- 1 lyžička citrónovej kôry (voliteľné)
- Olej na vyprážanie (napr. slnečnicový)
- Práškový cukor na posypanie
Ingrediencie na jahodovú penu:
- 250 g čerstvých alebo mrazených jahôd
- 2 lyžice práškového cukru
- 200 ml smotany na šľahanie (33%)
- 1 lyžička citrónovej šťavy
- 1 balíček vanilkového cukru
Príprava cesta na šišky:
- Vo vlažnom mlieku rozpustite droždie s lyžičkou cukru a trochou múky. Nechajte vzísť kvások (asi 10–15 minút).
- Do misy preosejte múku, pridajte kvások, žĺtky, kryštálový cukor, vanilkový cukor, citrónovú kôru, štipku soli a roztopené maslo.
- Vypracujte hladké a pružné cesto, ktoré sa nelepí na ruky. Ak je príliš lepivé, pridajte trošku múky.
- Cesto prikryte čistou utierkou a nechajte kysnúť na teplom mieste asi 1 hodinu, kým zdvojnásobí svoj objem.
Tvarovanie a vyprážanie šišiek:
- Nakysnuté cesto rozvaľkajte na hrúbku asi 1,5 cm a vykrajujte šišky pohárom alebo formičkou.
- Nechajte šišky podkysnúť ešte 15 minút na pomúčenej doske.
- Vo veľkom hrnci alebo fritéze zohrejte olej na 170–180 °C. Šišky smažte z oboch strán dozlatista, približne 2–3 minúty na každú stranu.
- Po vyprážaní ich vyberte a nechajte odkvapkať na papierových utierkach.
Príprava jahodovej peny:
- Jahody rozmixujte s práškovým cukrom a citrónovou šťavou na hladké pyré.
- Smotanu vyšľahajte s vanilkovým cukrom do tuha.
- Do šľahačky opatrne vmiešajte jahodové pyré a premiešajte do nadýchanej peny.
Vyprážané šišky posypte práškovým cukrom. Podávajte ich s jahodovou penou buď vedľa na tanieri alebo ako náplň priamo do šišiek.
Dobrú chuť!

Odporúčané články

Voňavý, sýty a jednoduchý na prípravu – zemiakový guláš s klobásou a vajíčkom je klasikou, ktorá zasýti celú rodinu. Vďaka kombinácii tradičných surovín, ako sú zemiaky, údená klobása a sladká paprika, vytvoríte jedlo plné chuti, ktoré sa výborne hodí na chladnejšie dni aj ako jedlo na cesty. Navyše, guláš prirodzene zahustia zemiaky a osvieži ho nasekaná petržlenová vňať.

Chrumkavé na povrchu, voňavé a mäkké vo vnútri – zemiakové placky, známe aj ako harule, patria medzi tradičné jedlá slovenskej kuchyne, ktoré nikdy nesklamú. Pripravte si ich jednoducho doma podľa overeného receptu, ktorý zvládnete aj bez kulinárskeho majstrovstva.

Granadír patrí medzi ikonické jedlá domácej kuchyne, ktoré vynikajú jednoduchosťou, chuťou aj nostalgiou. Zemiaky, cestoviny a dobre opečená cibuľka vytvárajú dokonalú kombináciu, ktorá nasýti a poteší. Pripravuje sa z bežných surovín a zvládne ho aj kuchár-začiatočník.