SLOVENSKO:DNES
  • Menu
  • Správy
  • Komentár
  • Politika
  • Zaujímavosti
  • Horoskopy

8. 11. Bohumír

SLOVENSKO:DNES
Domovská stránka
Správy z regiónov: Slovensko si pripomína 106. výročie úmrtia Milana Rastislava Štefánika
Správy
  • Showbiznis
  • Slovensko
  • Správa dňa
  • Svet
  • Vojna na Ukrajine
Komentár
Prešov
Politika
Ekonomika
  • Doprava
  • Informatika
  • Reality
Kultúra
  • Film a TV
  • Umenie
Ľudia
  • Rozhovory
Šport
  • Basketbal
  • Cyklistika
  • Futbal
  • Hokej
  • MOTOR šport
Štýl
  • Technológie
  • Tipy na výlety
  • Zdravie
Zaujímavosti
  • História
  • Recepty
  • Zábava
  • Zaujímavosti
Horoskopy
Redakcia
  • Inzercia
  • O nás
  • Kontakt

Odoberajte novinky priamo do vášho emailu.

Váš osobný údaj (e-mail) bude spracovaný podľa zásad ochrany osobných údajov, ktoré vychádzajú zo slovenskej a európskej legislatívy. Stlačením tlačidla dávate súhlas so spracovaním pre zasielanie našich e-mailových noviniek (nové články, reklamné správy) po dobu max. 5 rokov. Svoj súhlas môžete kedykoľvek zrušiť cez tlačidlo “odhlásiť sa z newslettra” v každom e-maile.

Napište nám Sledujte nás
  • Podmienky používania
  • Štatúty súťaží
  • Press kit
  • RSS feed
  • GDPR
/ Zaujímavosti / Recepty / Tip na recept: Kysnuté šišky s jahodovou penou
Recepty
25.01.2025 | 13:48

Tip na recept: Kysnuté šišky s jahodovou penou

Kysnuté šišky patria medzi tradičné dezerty, ktoré si získali srdcia mnohých generácií. Nadýchané, jemné a dozlatista vyprážané šišky sa často podávajú s rôznymi plnkami či posypané práškovým cukrom. Tentoraz si ich môžeme vychutnať s osviežujúcou jahodovou penou, ktorá im dodáva moderný a svieži nádych.

Tip na recept: Kysnuté šišky s jahodovou penou

Ingrediencie na kysnuté šišky:

  • 500 g hladkej múky
  • 20 g čerstvého droždia (alebo 7 g sušeného)
  • 250 ml vlažného mlieka
  • 2 žĺtky
  • 50 g kryštálového cukru
  • 50 g roztopeného masla
  • Štipka soli
  • 1 lyžička vanilkového cukru
  • 1 lyžička citrónovej kôry (voliteľné)
  • Olej na vyprážanie (napr. slnečnicový)
  • Práškový cukor na posypanie

Ingrediencie na jahodovú penu:

  • 250 g čerstvých alebo mrazených jahôd
  • 2 lyžice práškového cukru
  • 200 ml smotany na šľahanie (33%)
  • 1 lyžička citrónovej šťavy
  • 1 balíček vanilkového cukru

Príprava cesta na šišky:

  1. Vo vlažnom mlieku rozpustite droždie s lyžičkou cukru a trochou múky. Nechajte vzísť kvások (asi 10–15 minút).
  2. Do misy preosejte múku, pridajte kvások, žĺtky, kryštálový cukor, vanilkový cukor, citrónovú kôru, štipku soli a roztopené maslo.
  3. Vypracujte hladké a pružné cesto, ktoré sa nelepí na ruky. Ak je príliš lepivé, pridajte trošku múky.
  4. Cesto prikryte čistou utierkou a nechajte kysnúť na teplom mieste asi 1 hodinu, kým zdvojnásobí svoj objem.

Tvarovanie a vyprážanie šišiek:

  1. Nakysnuté cesto rozvaľkajte na hrúbku asi 1,5 cm a vykrajujte šišky pohárom alebo formičkou.
  2. Nechajte šišky podkysnúť ešte 15 minút na pomúčenej doske.
  3. Vo veľkom hrnci alebo fritéze zohrejte olej na 170–180 °C. Šišky smažte z oboch strán dozlatista, približne 2–3 minúty na každú stranu.
  4. Po vyprážaní ich vyberte a nechajte odkvapkať na papierových utierkach.

Príprava jahodovej peny:

  1. Jahody rozmixujte s práškovým cukrom a citrónovou šťavou na hladké pyré.
  2. Smotanu vyšľahajte s vanilkovým cukrom do tuha.
  3. Do šľahačky opatrne vmiešajte jahodové pyré a premiešajte do nadýchanej peny.

Vyprážané šišky posypte práškovým cukrom. Podávajte ich s jahodovou penou buď vedľa na tanieri alebo ako náplň priamo do šišiek.

Dobrú chuť!

avatar
Filip Guldan
25.01.2025 13:48
Zdieľať:
  • jahodovou
  • kysnuté
  • penou
  • recept
  • recepty
  • šišky
  • tip

Najnovšie články

Thumbnail
Politika
08.11.2025 | 13:45
Hlasovanie o dôvere vláde bude vtedy, keď to bude príhodné, Fico sa ho neobáva
Thumbnail
Politika
07.11.2025 | 14:24
Premiér si nevie predstaviť, že by o otázke pohlaví rozkazovala Slovensku medzinárodná organizácia
Thumbnail
Politika
04.11.2025 | 17:42
Premiér Fico nevidí dôvod na odvolanie ministra zdravotníctva
Thumbnail
Politika
04.11.2025 | 14:17
Generálna prokuratúra SR konštatuje nezákonný postup ministerstva zdravotníctva v tendri na záchrannú službu
Thumbnail
Politika
03.11.2025 | 12:55
Tibor Gašpar tvrdí, že kriminalita na Slovensku klesá. Kolíková tvrdí opak
Thumbnail
Správy
30.10.2025 | 0:04
Transakčná daň: Čo prináša nový poplatok z finančných pohybov a koho sa týka
Thumbnail
Zdravie
30.10.2025 | 0:03
Tipy pri ochoreniach horných dýchacích ciest a chrípke
Zobraziť ďalšie články
SLOVENSKO:DNES
1 / 2
Thumbnail
Politika
03.11.2025
Tibor Gašpar tvrdí, že kriminalita na Slovensku klesá. Kolíková tvrdí opak
Thumbnail
Politika
08.11.2025
Hlasovanie o dôvere vláde bude vtedy, keď to bude príhodné, Fico sa ho neobáva
Thumbnail
Politika
04.11.2025
Premiér Fico nevidí dôvod na odvolanie ministra zdravotníctva
Thumbnail
Politika
04.11.2025
Generálna prokuratúra SR konštatuje nezákonný postup ministerstva zdravotníctva v tendri na záchrannú službu
Thumbnail
Politika
07.11.2025
Premiér si nevie predstaviť, že by o otázke pohlaví rozkazovala Slovensku medzinárodná organizácia
Správy
  • Showbiznis
  • Slovensko
  • Správa dňa
  • Svet
  • Vojna na Ukrajine
Šport
  • Basketbal
  • Cyklistika
  • Futbal
  • Hokej
  • MOTOR šport
Kultúra
  • Film a TV
  • Umenie
Zaujímavosti
  • História
  • Recepty
  • Zábava
  • Zaujímavosti
Štýl
  • Technológie
  • Tipy na výlety
  • Zdravie
Ľudia
  • Rozhovory
SLOVENSKO:DNES
  • Inzercia
  • Napište nám
  • Kontakt
  • Podmienky používania
  • Štatúty súťaží
  • Press kit
  • RSS feed
  • GDPR
Code & Design by WebOps | 

Copyright © 2025 KOŠICE:

DNES ONLINE, družstvo | Všetky práva vyhradené
Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a dát je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona.
Zdroj TASR: Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a záznamov zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Zdroj SITA: Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a záznamov zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.