Slovenskí kuchári dosiahli historický úspech. Ich špeciality môžete ochutnať aj v Košiciach (FOTO)
Veľký úspech slovenskej gastronómie! Národný tím kuchárov Slovenska získal dve bronzové medaily na kulinárskej olympiáde „IKA Culinary Olympics“ v nemeckom Stuttgarte! Tím predstavil na celosvetovo najvýznamnejšom podujatí v segmente Novú kuchyňu Slovenska.
Národný tím kuchárov Slovenska dosiahol historický úspech na svetovom poli. Reprezentácia slovenskej gastronómie v kategórii Národných tímov získala v silnej medzinárodnej konkurencii bronzovú medailu v disciplíne „Restaurant z Nations“ a zároveň bronzovú medailu v disciplíne „Chef`s Table“. Stalo sa tak na vrcholnom gastronomickom podujatí – Kulinárske olympijské hry „IKA Culinary Olympics“, ktoré sa konali v dňoch 2. – 7. februára 2024 v nemeckom Stuttgarte.
MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ: V Mestskom parku sa otvorí parkfoodový kiosk. Jedlá budú pripravované na ohni
„Toto ocenenie sme prijali s veľkou radosťou a pokorou. Bolo pre nás cťou a zodpovednosťou reprezentovať Slovensko. Veríme, že idea Novej kuchyne Slovenska, ktorú sme na súťaži predstavili v praxi, si získala a aj doma získa priazeň odbornej i laickej verejnosti. Spoločne tak posunieme našu domácu gastronómiu vpred,“ povedal kapitán Národného tímu kuchárov Slovenska a šéfkuchár rezortu VILLA SANDY Jozef Hromják.
V kategórii Národných tímov sa na olympiáde predstavilo spolu 24 krajín z rôznych kútov sveta. Súboje národných tímov trvali štyri dni. Slovensko bojovalo o medaily 4. a 6. februára 2024, spolu s tímami Talianska, Anglicka, Nórska, Škótska a Cypru. Celkovým víťazom kulinárskej olympiády za rok 2024 sa stal národný tím Fínska.
MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ: Výnimočný dar Košičanom: Po desaťročiach sa otvorí verejnosti ikona Mestského parku
V tíme kapitána Jozefa Hromjáka sa predstavili aj šéfkuchári Patrik Pokrývka z Hotel Lomnica, Andrej Róth z Hotel Šachtička, Tomáš Šefčík z Hotel Lomnica a Kaštieľ Pálffy a Viktor Nemergut z rezortu VILLA SANDY. Nechýbalo ani ženské zastúpenie v osobách majsterky cukrárky Márie Kašickej z rezortu VILLA SANDY a Alexandry Krajčovičovej z Hotela Lomnica.
Galéria
Príprava tímu na podujatie trvala 8 mesiacov a pozostávala z teoretickej časti i spoločných tréningov v domácej kuchyni Jozefa Hromjáka v rezorte VILLA SANDY, ako aj na národných i medzinárodných súťažiach.
Podujatie je najstaršou a najväčšou medzinárodnou súťažou v kulinárskom umení na svete. Súťaž sa organizuje každé štyri roky od roku 1900. Kulinárska olympiáda teda už viac ako 120 rokov, v silnom zastúpení mnohých štátov sveta, určuje nové gastronomické trendy. Podujatie sa koná pod záštitou Svetovej asociácie kuchárskych združení WACS a tak ako v športe, aj v gastronómii je snom majstrov zúčastniť sa ho aspoň raz za život.
Zdroj: TS Villa Sandy Rezort