Slovenskí kuchári dosiahli historický úspech. Ich špeciality môžete ochutnať aj v Košiciach (FOTO)
Veľký úspech slovenskej gastronómie! Národný tím kuchárov Slovenska získal dve bronzové medaily na kulinárskej olympiáde „IKA Culinary Olympics“ v nemeckom Stuttgarte! Tím predstavil na celosvetovo najvýznamnejšom podujatí v segmente Novú kuchyňu Slovenska.
![Slovenskí kuchári dosiahli historický úspech. Ich špeciality môžete ochutnať aj v Košiciach (FOTO)](https://slovenskodnes.sk/wp-content/uploads/sites/4/2024/02/IKA-8.jpg)
Národný tím kuchárov Slovenska dosiahol historický úspech na svetovom poli. Reprezentácia slovenskej gastronómie v kategórii Národných tímov získala v silnej medzinárodnej konkurencii bronzovú medailu v disciplíne „Restaurant z Nations“ a zároveň bronzovú medailu v disciplíne „Chef`s Table“. Stalo sa tak na vrcholnom gastronomickom podujatí – Kulinárske olympijské hry „IKA Culinary Olympics“, ktoré sa konali v dňoch 2. – 7. februára 2024 v nemeckom Stuttgarte.
MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ: V Mestskom parku sa otvorí parkfoodový kiosk. Jedlá budú pripravované na ohni
„Toto ocenenie sme prijali s veľkou radosťou a pokorou. Bolo pre nás cťou a zodpovednosťou reprezentovať Slovensko. Veríme, že idea Novej kuchyne Slovenska, ktorú sme na súťaži predstavili v praxi, si získala a aj doma získa priazeň odbornej i laickej verejnosti. Spoločne tak posunieme našu domácu gastronómiu vpred,“ povedal kapitán Národného tímu kuchárov Slovenska a šéfkuchár rezortu VILLA SANDY Jozef Hromják.
![](https://slovenskodnes.sk/wp-content/uploads/sites/4/2024/02/IKA-11-1024x682.jpeg)
V kategórii Národných tímov sa na olympiáde predstavilo spolu 24 krajín z rôznych kútov sveta. Súboje národných tímov trvali štyri dni. Slovensko bojovalo o medaily 4. a 6. februára 2024, spolu s tímami Talianska, Anglicka, Nórska, Škótska a Cypru. Celkovým víťazom kulinárskej olympiády za rok 2024 sa stal národný tím Fínska.
MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ: Výnimočný dar Košičanom: Po desaťročiach sa otvorí verejnosti ikona Mestského parku
V tíme kapitána Jozefa Hromjáka sa predstavili aj šéfkuchári Patrik Pokrývka z Hotel Lomnica, Andrej Róth z Hotel Šachtička, Tomáš Šefčík z Hotel Lomnica a Kaštieľ Pálffy a Viktor Nemergut z rezortu VILLA SANDY. Nechýbalo ani ženské zastúpenie v osobách majsterky cukrárky Márie Kašickej z rezortu VILLA SANDY a Alexandry Krajčovičovej z Hotela Lomnica.
Galéria
![](https://slovenskodnes.sk/wp-content/uploads/sites/4/2024/02/IKA-19-682x1024.jpeg)
![](https://slovenskodnes.sk/wp-content/uploads/sites/4/2024/02/IKA-18-200x300.jpeg)
![](https://slovenskodnes.sk/wp-content/uploads/sites/4/2024/02/IKA-14-200x300.jpeg)
Príprava tímu na podujatie trvala 8 mesiacov a pozostávala z teoretickej časti i spoločných tréningov v domácej kuchyni Jozefa Hromjáka v rezorte VILLA SANDY, ako aj na národných i medzinárodných súťažiach.
Podujatie je najstaršou a najväčšou medzinárodnou súťažou v kulinárskom umení na svete. Súťaž sa organizuje každé štyri roky od roku 1900. Kulinárska olympiáda teda už viac ako 120 rokov, v silnom zastúpení mnohých štátov sveta, určuje nové gastronomické trendy. Podujatie sa koná pod záštitou Svetovej asociácie kuchárskych združení WACS a tak ako v športe, aj v gastronómii je snom majstrov zúčastniť sa ho aspoň raz za život.
Zdroj: TS Villa Sandy Rezort
Odporúčané články
![Thumbnail](https://slovenskodnes.sk/wp-content/uploads/sites/4/2024/07/Kupalisko-Cervena-hviezda_2171605_6853997_1162782_4876955_8444075.jpg)
Teploty v posledných dňoch dávajú Košičanom zabrať. Spravovateľ mestských kúpalísk tak pristúpil k predĺženiu otváracích hodín.
![Thumbnail](https://slovenskodnes.sk/wp-content/uploads/sites/4/2024/07/Robert-Fico.jpg)
Včerajší sviatok svätého Cyrila a Metoda mal okrem národnej významnosti aj iný rozmer. Po prvý krát od atentátu totiž predstúpil pred verejnosť premiér Robert Fico. V prejave sa venoval historickým súvislostiam, pre ktoré bol včerajšok tak zásadným dňom ale neopomenul ani politickú situáciu na Slovensku či nutnosť mierových iniciatív.
![Thumbnail](https://slovenskodnes.sk/wp-content/uploads/sites/4/2024/07/tatry-e1721729082463.jpg)
Plánovať túru, mať so sebou adekvátneho parťáka, dbať na svoj limit a nechávať si v rámci neho rezervu, byť opatrný nielen pri výstupe, ale aj zostupe. To všetko radí riaditeľ Horskej záchrannej služby (HZS) Martin Matúšek turistom nielen vo Vysokých Tatrách počas súčasnej letnej turistickej sezóny. Ako ďalej uviedol pre agentúru SITA, odporúča nesledovať len fóra či skupiny sociálnych sieťach, ale spoľahnúť sa v prvom rade na turistických sprievodcov.