Slovenskí kuchári postúpili na svetové finále prestížnej súťaže GLOBAL CHEFS CHALLENGE.
Po prvý krát v histórii bude mať Slovensko svoje zastúpenie na svetovom finále elitnej kulinárskej súťaže Global Chefs Challenge. Stane sa tak vďaka úspechu tímu Andreja Rótha a Alexa Beera z Národného tímu kuchárov Slovenska na európskom semifinále tejto súťaže, ktorý dosiahli pod vedením Jozefa Hromjáka. Postup je ďalším dôkazom, že slovenská gastronómia má čo ponúknuť na medzinárodnom poli.
Národný tím kuchárov Slovenska dosiahol vynikajúce výsledky na Európskom Grand Prix a semifinále GLOBAL CHEFS CHALLENGE 2025, ktoré sa konalo v dňoch 16. až 18. februára 2025 v talianskom Rimini. Na prestížnom podujatí, organizovanom Svetovou asociáciou kuchárskych spolkov (World Association z Chefs’ Societies), sa zhromaždili špičkoví kulinári z celej Európy, aby predviedli svoje zručnosti a kreativitu, s cieľom postúpiť na svetové finále.
Slovensko reprezentovali členovia Národného tímu kuchárov Slovenska – Alexandra Krajčovičová a Andrej Róth, pod vedením kapitána Národného tímu a majstra šéfkuchára Jozefa Hromjáka, za asistencie talentovaného commis (pozn. – pomocný kuchár) Alexa Beera.
Andrej Róth súťažil 17. februára 2025 v hlavnej seniorskej kategórii proti reprezentantom z Talianska, Francúzska, Srbska, Albánska, Lotyšska, Chorvátska, Islandu, Rumunska, Holandska, Švédska, Čiernej Hory, Estónska, Česka, Maďarska, Dánska, Portugalska, Anglicka a Cypru. Skvelý šéfkuchár z Residence Hotel Donovaly, za pomoci commis Alexa Beera z rezortu VILLA SANDY, predviedol mimoriadny výkon, za ktorý zaslúžene získal druhé miesto v regióne Stredná Európa, čím Slovensku zabezpečil postup na svetové finále Global Chefs Challenge. To uskutoční v roku 2026 vo Walese, vo Veľkej Británii. “Súťaž v Rimini bola náročná, ale zároveň nesmierne obohacujúca. Som hrdý na náš tím a teším sa na svetové finále, kde budem môcť opäť reprezentovať našu krajinu,” povedal k svojmu skvelému výkonu Andrej Róth.
Alexandra Krajčovičová zabojovala 16. februára 2025 v juniorskej kategórii, kde súperila s konkurentmi z Talianska, Francúzska, Srbska, Albánska, Chorvátska, Islandu, Rumunska, Švédska, Čiernej Hory, Estónska, Česka, Cypru a Nórska. V tvrdej konkurencii získala diplom a obsadila druhé miesto v regióne Stredná Európa. “Bola to pre mňa veľká česť reprezentovať Slovensko na tak prestížnom podujatí. Vždy vidím priestor na zlepšenie, a to nás v konečnom dôsledku posúva. Môj cieľ je zostať trpezlivá, odhodlaná, skromná a zapálená do tejto krásnej práce. A postupne sa dostaví ďalší progres,“ zhodnotila talentovaná mladá kuchárka, ktorá po súťaži odchádza zo Slovenska zbierať nové skúsenosti do trojhviezdičkovej michelinskej reštaurácie v Antverpách.
Súťažné úlohy zahŕňali prípravu špičkových jedál s témami halibut a teľací chrbát i pečeň. Slovenskí reprezentanti jedlá pripravoval v súlade s ideou Novej kuchyne Slovenska, ktorú Národný tím kuchárov Slovenska dôsledne háji, aj na medzinárodnom poli. Hodnotili sa všetky aspekty – čas, chuť, textúra, vyváženosť jedál, použité suroviny, spracovanie a príprava, udržateľnosť, kreativita a vizuálne spracovanie. „Slovenský tím preukázal výnimočné schopnosti a odhodlanie. Dosiahnuté úspechy sú dôkazom tvrdej práce, oddanosti kulinárskemu umeniu a slovenskej kuchyni. Ďakujeme všetkým, ktorí nás podporili v našom snažení,” zhodnotil Jozef Hromják, kapitán Národného tímu kuchárov Slovenska a šéfkuchár rezortu VILLA SANDY, ktorý sa dlhodobo venuje rozvoju talentov a gastronómie na Slovensku. Príkladom rozvoja talentov je práve člen postupujúceho tímu Alex Beer, ktorý je študentom košickej Hotelovej akadémie a zároveň členom tímu Jozefa Hromjáka v rezorte VILLA SANDY.
V cukrárskej kategórii Slovensko na súťaži zastupoval Karol Tarr, ktorého tím dosiahol skvelú bronzovú medailu a obsadil tretie miesto v regióne Stredná Európa. Popri účasti na svetovom finále Global Chefs Challenge je ďalšou súťažnou výzvou pre Národný tím kuchárov Slovenska na rok 2026 novembrový Svetový pohár kulinárov v Luxemburgu. Národný tím kuchárov je členom Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov. Účasť na podujatí sa konala s podporou Ministerstva cestovného ruchu a športu Slovenskej republiky.
Galéria
Odporúčané články
Polícia vyzýva motoristov, aby mysleli na prezutie zimných pneumatík včas, a takisto, aby mysleli na ďalšie povinnosti, ktoré by mali splniť pred jazdou počas zimného obdobia. Za nesplnenie týchto povinností hrozí vodičom mastná pokuta!
S prvými zmenami počasia prichádza aj prezúvanie letných pneumatík na zimné. Vodiči všetkých vozidiel sú povinní prejsť na používanie zimných pneumatík za presne stanovených podmienok. Za nedodržanie tohto predpisu hrozí motoristom mastná pokuta.
Valné zhromaždenie dnes odsúhlasilo viacero zmien vo vedení Klubu akcionárov Východoslovenskej vodárenskej spoločnosti, a.s., o.z. Novým predsedom správnej rady sa stal Stanislav Hreha. Novými členmi správnej rady sa stávajú Ľubomír Čigáš a Matej Smorada.


