Prekvapte návštevu lahodným veľkonočným menu
Veľkonočné sviatky sú príležitosťou na rodinné stretnutia, ktoré sprevádza chutné pohostenie. Ak chcete tento rok vyniknúť a ponúknuť niečo iné ako tradičné jedlá, prinášame tri recepty, ktoré zaručene zaujmú vašich hostí. Mrkvová torta, jarná roláda a jednohubky s medvedím cesnakom prinesú na stôl sviežosť, originalitu a lahodnú chuť.

CHUTNÁ MRKVOVÁ TORTA
Ingrediencie na cesto:
- 1 šálka kryštálového cukru
- 2 šálky polohrubej múky
- 1 balíček prášku do pečiva
- Štipka jedlej sódy
- 1 čajová lyžička mletej škorice
- 4 vajcia
- ½ šálky rastlinného oleja
- 3 šálky nastrúhanej mrkvy
- 1 šálka nasekaných vlašských orechov
Ingrediencie na krém:
- 1 balenie Philadelphie (alebo mascarpone, cca 200–250 g)
- 150 g masla (mäkkého)
- 1 šálka práškového cukru
- 1 balíček vanilínového cukru
Postup:
Príprava cesta:
- Vajcia vyšľahajte s cukrom do peny.
- Pridajte olej a premiešajte.
- V samostatnej miske zmiešajte múku, prášok do pečiva, jedlú sódu a škoricu.
- Sypké prísady vmiešajte do vajíčkovej zmesi.
- Nakoniec primiešajte nastrúhanú mrkvu a nasekané orechy.
- Hotové cesto nalejte do vymastenej a múkou vysypanej tortovej formy.
Pečenie:
- Pečte v rúre vyhriatej na 170 °C približne 40 minút.
- Po upečení nechajte tortový korpus vychladnúť a potom ho pozdĺžne rozrežte na dve časti.
Príprava krému:
- Maslo vyšľahajte s práškovým a vanilínovým cukrom do peny.
- Pridajte Philadelphiu alebo mascarpone a vyšľahajte hladký krém.
Dokončenie torty:
- Spodnú časť korpusu potrite polovicou krému a priklopte druhou časťou.
- Zvyšným krémom potrite povrch a boky torty.
- Tortu nechajte odležať v chladničke aspoň 2–3 hodiny pred podávaním.

JARNÁ ROLÁDA
Ingrediencie na cesto:
- 450 g mrazeného sekaného špenátu (rozmrazeného a odkvapkaného)
- 3 vajcia (žĺtky a bielky zvlášť)
- 150 g polohrubej múky
- 1 čajová lyžička prášku do pečiva
- Štipka soli
- 2 lyžice oleja (napr. slnečnicového)
Ingrediencie na plnku:
- 1 balenie taveného syra (cca 150–180 g)
- 120 g masla (mäkkého)
- 1 uvarené vajce (najemno nakrájané)
- ½ menšej bielej cibule (najemno nasekanej)
- Soľ podľa chuti
- Mleté čierne korenie podľa chuti
Postup:
Príprava cesta:
- Rozmrazený špenát dobre vyžmýkajte a premiešajte so žĺtkami, múkou, práškom do pečiva, olejom a štipkou soli.
- Bielky vyšľahajte na tuhý sneh a opatrne ich zapracujte do špenátovej zmesi.
- Cesto rovnomerne rozotrite na plech vystlaný papierom na pečenie.
Pečenie:
- Pečte v rúre predhriatej na 180 °C približne 10–15 minút.
- Po upečení roládu aj s papierom opatrne zrolujte (ešte za tepla) a nechajte vychladnúť.
Príprava plnky:
- Maslo vyšľahajte s taveným syrom do hladkého krému.
- Pridajte najemno nasekané vajce, cibuľu, soľ a čierne korenie. Dobre premiešajte.
Dokončenie rolády:
- Vychladnuté cesto rozviňte, odstráňte papier na pečenie a natrite pripravenou plnkou.
- Opäť zrolujte, zabaľte do potravinovej fólie a nechajte stuhnúť v chladničke aspoň 1–2 hodiny.
Servírovanie:
- Roládu krájajte na plátky ostrým nožom.
- Podávajte ako predjedlo, slaný zákusok alebo súčasť obloženej misy.

JEDNOHUBKY S MEDVEDÍM CESNAKOM A SYROM
Ingrediencie na cesto:
- 21 g čerstvého droždia
- 500 g hladkej múky
- 300 ml vlažného mlieka
- 100 ml rastlinného oleja
- 1 lyžica kryštálového cukru
- 1 vajce
- Štipka soli
Ingrediencie na plnku:
- 250 g masla (mäkkého)
- 1 hrsť čerstvého medvedieho cesnaku (najemno nasekaného)
- 100 g tvrdého syra (nastrúhaného)
- Soľ podľa chuti
Na potretie a posyp:
- 1 vajce (rozšľahané)
- Sezamové semienka (prípadne ľanové alebo mak)
Postup:
Príprava cesta:
- Z droždia, cukru a časti vlažného mlieka pripravte kvások. Nechajte ho 10–15 minút odpočívať na teplom mieste.
- Do veľkej misy nasypte múku, pridajte soľ, vajce, olej, zvyšné mlieko a pripravený kvások.
- Vypracujte hladké cesto a nechajte ho kysnúť približne 50 minút prikryté utierkou.
Príprava plnky:
- Maslo vyšľahajte do peny.
- Pridajte nastrúhaný syr, nasekaný medvedí cesnak a dochuťte soľou.
- Všetko dôkladne premiešajte do hladkej nátierky.
Formovanie jednohubiek:
- Vykysnuté cesto rozvaľkajte na pomúčenej doske na obdĺžnik.
- Natrite ho pripravenou plnkou a zrolujte ako závin.
- Z rolády nakrájajte kúsky hrubé asi 2 cm a ukladajte ich reznou stranou na plech s papierom na pečenie.
Pečenie:
- Každý kúsok potrite rozšľahaným vajíčkom a posypte sezamom.
- Pečte v rúre vyhriatej na 200 °C približne 15–20 minút dozlatista.
Servírovanie:
- Jednohubky podávajte teplé alebo studené ako slané pohostenie na stôl.
- Výborne sa hodia na oslavy, pikniky či ako súčasť veľkonočného stola.

Odporúčané články

Rýchly, výživný a lahodný obed, ktorý si zamiluje celá rodina. Morčacie prsia na smotane s tarhoňou ponúkajú jemné mäso v krémovej omáčke, doplnené o tradičnú slovenskú prílohu – opraženú tarhoňu. Tento jednoduchý recept je ideálny na pracovný týždeň aj víkendové varenie. Stačí pár surovín, málo času a výsledok vás prekvapí svojou chuťou aj sýtosťou.

Chrumkavé na povrchu, voňavé a mäkké vo vnútri – zemiakové placky, známe aj ako harule, patria medzi tradičné jedlá slovenskej kuchyne, ktoré nikdy nesklamú. Pripravte si ich jednoducho doma podľa overeného receptu, ktorý zvládnete aj bez kulinárskeho majstrovstva.

Veľkonočné sviatky sú príležitosťou na rodinné stretnutia, ktoré sprevádza chutné pohostenie. Ak chcete tento rok vyniknúť a ponúknuť niečo iné ako tradičné jedlá, prinášame tri recepty, ktoré zaručene zaujmú vašich hostí. Mrkvová torta, jarná roláda a jednohubky s medvedím cesnakom prinesú na stôl sviežosť, originalitu a lahodnú chuť.