Tip na recept: Domáce pirohy plnené bryndzou
Bryndzové pirohy patria medzi ikonické jedlá slovenskej kuchyne. Kombinácia jemného cesta, lahodnej bryndzovej plnky a chrumkavej slaniny robí z tohto pokrmu skutočnú pochúťku. Pripravte si ich podľa overeného receptu!

Ingrediencie na cesto:
- 500 g polohrubej múky
- 1 vajce
- 200 ml vlažnej vody
- 1 lyžička soli
- 1 lyžica oleja
Ingrediencie na bryndzovú plnku:
- 200 g bryndze
- 100 g zemiakov (uvarených a roztlačených)
- 1 lyžica kyslej smotany
- 1 štipka čierneho korenia
Na servírovanie:
- 100 g slaniny (nakrájanej na malé kúsky)
- 2 lyžice masla
- Kyslá smotana na podávanie
- Čerstvá pažítka alebo kôpor na posypanie
Postup:
Príprava cesta:
- V miske zmiešajte múku, soľ, vajce a olej.
- Postupne pridávajte vlažnú vodu a vypracujte hladké, nelepivé cesto.
- Cesto zabaľte do fólie a nechajte odpočívať 20–30 minút.
Príprava plnky:
- Uvarené zemiaky roztlačte na hladkú kašu a zmiešajte s bryndzou a kyslou smotanou.
- Dochuťte čiernym korením a dobre premiešajte.
Tvarovanie a varenie pirohov:
- Cesto rozvaľkajte na pomúčenej doske na hrúbku asi 2 mm.
- Pohárom alebo vykrajovačkou vyrežte kruhy (cca 7 cm v priemere).
- Do stredu každého kruhu dajte lyžičku bryndzovej plnky, preložte na polovicu a okraje pevne pritlačte vidličkou.
- V hrnci priveďte osolenú vodu k varu a pirohy varte približne 3–4 minúty, kým nevyplávajú na povrch.
Servírovanie:
Na panvici opražte slaninu do chrumkava, pridajte maslo a nechajte ho roztopiť. Uvarené pirohy polejte rozpusteným maslom so slaninou. Podávajte s kyslou smotanou a posypte nasekanou pažítkou alebo kôprom.
Dobrú chuť!

Odporúčané články

Granadír patrí medzi ikonické jedlá domácej kuchyne, ktoré vynikajú jednoduchosťou, chuťou aj nostalgiou. Zemiaky, cestoviny a dobre opečená cibuľka vytvárajú dokonalú kombináciu, ktorá nasýti a poteší. Pripravuje sa z bežných surovín a zvládne ho aj kuchár-začiatočník.

Tradičná slovenská klasika, ktorá nechýba na veľkonočnom stole. Varené údené mäso doplnené o poctivý zemiakový šalát je osvedčená kombinácia, ktorú milujú celé generácie. Pripravte si jednoduchý, no výnimočne chutný obed, ktorý vás prenesie späť k sviatočnej atmosfére domova.

Jednoduché, rýchle a plné chutí – presne také je kuracie soté s paprikou a šampiňónmi, ktoré si zamiluje celá rodina. Šťavnaté kuracie prsia v jemnej smotanovej omáčke s farebnou zeleninou a voňavou ryžou tvoria ideálny obed alebo večeru na každý deň. Vyskúšajte tento osvedčený recept, ktorý zvládnete za pár desiatok minút a ktorý vás poteší nielen výbornou chuťou, ale aj krásnou farebnosťou na tanieri.