SLOVENSKO:DNES
  • Menu
  • Správy
  • Komentár
  • Politika
  • Zaujímavosti
  • Horoskopy

5. 12. Oto

SLOVENSKO:DNES
Domovská stránka
Správy z regiónov: Slovensko si pripomína 106. výročie úmrtia Milana Rastislava Štefánika
Správy
  • Showbiznis
  • Slovensko
  • Správa dňa
  • Svet
  • Vojna na Ukrajine
Komentár
Prešov
Politika
Ekonomika
  • Doprava
  • Informatika
  • Reality
Kultúra
  • Film a TV
  • Umenie
Ľudia
  • Rozhovory
Šport
  • Basketbal
  • Cyklistika
  • Futbal
  • Hokej
  • MOTOR šport
Štýl
  • Technológie
  • Tipy na výlety
  • Zdravie
Zaujímavosti
  • História
  • Recepty
  • Zábava
  • Zaujímavosti
Horoskopy
Redakcia
  • Inzercia
  • O nás
  • Kontakt

Odoberajte novinky priamo do vášho emailu.

Váš osobný údaj (e-mail) bude spracovaný podľa zásad ochrany osobných údajov, ktoré vychádzajú zo slovenskej a európskej legislatívy. Stlačením tlačidla dávate súhlas so spracovaním pre zasielanie našich e-mailových noviniek (nové články, reklamné správy) po dobu max. 5 rokov. Svoj súhlas môžete kedykoľvek zrušiť cez tlačidlo “odhlásiť sa z newslettra” v každom e-maile.

Napište nám Sledujte nás
  • Podmienky používania
  • Štatúty súťaží
  • Press kit
  • RSS feed
  • GDPR
/ Zaujímavosti / Recepty / Tip na recept: Holúbky
Recepty
08.03.2025 | 14:10

Tip na recept: Holúbky

Plnené kapustné listy, známe aj ako holubky, patria medzi obľúbené jedlá v mnohých slovenských domácnostiach. Ich jemná kapustová chuť v kombinácii so šťavnatou mäsovou plnkou a bohatou paradajkovou omáčkou vytvára dokonalú harmóniu chutí.

Tip na recept: Holúbky

Ingrediencie:

Na plnené kapustné listy:

  • 1 veľká hlávka kapusty
  • 500 g mletého bravčového alebo hovädzieho mäsa (alebo ich kombinácia)
  • 150 g dlhozrnnej ryže
  • 1 cibuľa (nasekaná nadrobno)
  • 2 strúčiky cesnaku (pretlačené)
  • 1 vajce
  • 1 lyžička soli
  • 1/2 lyžičky čierneho korenia
  • 1 lyžička majoránky
  • 1 lyžica oleja

Na paradajkovú omáčku:

  • 500 ml paradajkového pretlaku (passata)
  • 1 lyžica paradajkového pretlaku
  • 500 ml vývaru (hovädzieho alebo zeleninového)
  • 1 lyžička cukru
  • 1 lyžička soli
  • 1 bobkový list
  • 1/2 lyžičky mletej sladkej papriky
  • 1/2 lyžičky čierneho korenia
  • 1 lyžica masla alebo oleja

Postup prípravy:

1. Príprava kapusty:

  1. Vo veľkom hrnci priveďte do varu vodu.
  2. Z hlávky kapusty odstráňte vonkajšie poškodené listy a celú hlávku vložte do vriacej vody.
  3. Po 3–5 minútach oddeľujte mäkké listy a dávajte ich bokom. Postup opakujte, kým nebudete mať asi 12–15 veľkých listov.
  4. Hrubé časti stoniek na každom liste jemne orežte nožom, aby sa lepšie tvarovali.

2. Príprava mäsovej plnky:

  1. Ryžu prepláchnite a varte v osolenej vode asi 5 minút (nemusí byť úplne uvarená).
  2. Na panvici rozohrejte olej, pridajte cibuľu a cesnak a restujte do sklovita.
  3. V miske zmiešajte mleté mäso, predvarenú ryžu, restovanú cibuľu s cesnakom, vajce, soľ, korenie a majoránku.

3. Plnenie kapustných listov:

  1. Na každý kapustný list položte lyžicu plnky.
  2. Zložte bočné strany dovnútra a list zrolujte smerom k sebe, aby vznikla pevná rolka.
  3. Hotové holubky uložte do hlbokého hrnca spojom nadol, aby sa nerozpadli.

4. Príprava paradajkovej omáčky:

  1. V hrnci rozohrejte maslo alebo olej.
  2. Pridajte paradajkový pretlak a krátko orestujte. Potom pridajte passatou, vývar, cukor, soľ, bobkový list, papriku a čierne korenie.
  3. Omáčku priveďte k varu a nalejte ju na holubky v hrnci.
  4. Ak nie sú úplne ponorené, prilejte trochu vody alebo vývaru.

5. Dusenie:

  1. Prikryte hrniec pokrievkou a na miernom ohni varte približne 1,5 hodiny, kým sú holubky mäkké.
  2. Občas jemne premiešajte a podľa potreby dolejte trochu vývaru.

Hotové holubky podávajte preliate paradajkovou omáčkou s chlebom, varenými zemiakmi alebo kyslou smotanou na dochutenie.

Dobrú chuť!

avatar
Filip Guldan
08.03.2025 14:10
Zdieľať:
  • holúbky
  • recept
  • recepty
  • tip

Najnovšie články

Thumbnail
Politika
04.12.2025 | 16:57
Ministerstvo kultúry pripravuje zákon o štátnom jazyku, cieľom je dať viac váhy slovenčine
Thumbnail
Správy
03.12.2025 | 18:21
Valné zhromaždenie odsúhlasilo viaceré personálne zmeny vo vedení Klubu akcionárov VVS
Thumbnail
Politika
03.12.2025 | 17:32
Vládny splnomocnenec Peter Kotlár odďaľuje čas vydania správy o manažovaní pandémie COVID-19
Thumbnail
Politika
02.12.2025 | 11:17
Generálny prokurátor kritizuje zrušenie Úradu na ochranu oznamovateľov
Thumbnail
Politika
01.12.2025 | 11:59
Matovič by sa mal Ficovi ospravedlniť za výrok o miliónoch na Belize
Thumbnail
Slovensko
01.12.2025 | 0:02
Prezúvanie na ZIMNÉ pneumatiky: Presný termín, podmienky a pokutovanie vodičov
Thumbnail
Politika
26.11.2025 | 14:44
Miroslav Lajčák podľa premiéra neurobil nič, čo by ho nútilo odvolávať ho
Zobraziť ďalšie články
SLOVENSKO:DNES
1 / 2
Thumbnail
Politika
02.12.2025
Generálny prokurátor kritizuje zrušenie Úradu na ochranu oznamovateľov
Thumbnail
Správy
03.12.2025
Valné zhromaždenie odsúhlasilo viaceré personálne zmeny vo vedení Klubu akcionárov VVS
Thumbnail
Politika
03.12.2025
Vládny splnomocnenec Peter Kotlár odďaľuje čas vydania správy o manažovaní pandémie COVID-19
Thumbnail
Politika
01.12.2025
Matovič by sa mal Ficovi ospravedlniť za výrok o miliónoch na Belize
Thumbnail
Politika
04.12.2025
Ministerstvo kultúry pripravuje zákon o štátnom jazyku, cieľom je dať viac váhy slovenčine
Thumbnail
Slovensko
01.12.2025
Prezúvanie na ZIMNÉ pneumatiky: Presný termín, podmienky a pokutovanie vodičov
Správy
  • Showbiznis
  • Slovensko
  • Správa dňa
  • Svet
  • Vojna na Ukrajine
Šport
  • Basketbal
  • Cyklistika
  • Futbal
  • Hokej
  • MOTOR šport
Kultúra
  • Film a TV
  • Umenie
Zaujímavosti
  • História
  • Recepty
  • Zábava
  • Zaujímavosti
Štýl
  • Technológie
  • Tipy na výlety
  • Zdravie
Ľudia
  • Rozhovory
SLOVENSKO:DNES
  • Inzercia
  • Napište nám
  • Kontakt
  • Podmienky používania
  • Štatúty súťaží
  • Press kit
  • RSS feed
  • GDPR
Code & Design by WebOps | 

Copyright © 2025 KOŠICE:

DNES ONLINE, družstvo | Všetky práva vyhradené
Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a dát je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona.
Zdroj TASR: Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a záznamov zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Zdroj SITA: Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a záznamov zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.