SLOVENSKO:DNES
  • Menu
  • Správy
  • Komentár
  • Politika
  • Zaujímavosti
  • Horoskopy

5. 12. Oto

SLOVENSKO:DNES
Domovská stránka
Správy z regiónov: Slovensko si pripomína 106. výročie úmrtia Milana Rastislava Štefánika
Správy
  • Showbiznis
  • Slovensko
  • Správa dňa
  • Svet
  • Vojna na Ukrajine
Komentár
Prešov
Politika
Ekonomika
  • Doprava
  • Informatika
  • Reality
Kultúra
  • Film a TV
  • Umenie
Ľudia
  • Rozhovory
Šport
  • Basketbal
  • Cyklistika
  • Futbal
  • Hokej
  • MOTOR šport
Štýl
  • Technológie
  • Tipy na výlety
  • Zdravie
Zaujímavosti
  • História
  • Recepty
  • Zábava
  • Zaujímavosti
Horoskopy
Redakcia
  • Inzercia
  • O nás
  • Kontakt

Odoberajte novinky priamo do vášho emailu.

Váš osobný údaj (e-mail) bude spracovaný podľa zásad ochrany osobných údajov, ktoré vychádzajú zo slovenskej a európskej legislatívy. Stlačením tlačidla dávate súhlas so spracovaním pre zasielanie našich e-mailových noviniek (nové články, reklamné správy) po dobu max. 5 rokov. Svoj súhlas môžete kedykoľvek zrušiť cez tlačidlo “odhlásiť sa z newslettra” v každom e-maile.

Napište nám Sledujte nás
  • Podmienky používania
  • Štatúty súťaží
  • Press kit
  • RSS feed
  • GDPR
/ Zaujímavosti / Recepty / Tip na recept: Pečená kačica na pomarančoch s červenou kapustou, karamelizovanými jablkami a lokšami
Recepty
28.12.2024 | 13:07

Tip na recept: Pečená kačica na pomarančoch s červenou kapustou, karamelizovanými jablkami a lokšami

Tento recept na pečenú kačicu na pomarančoch s červenou kapustou, karamelizovanými jablkami a lokšami predstavuje dokonalú harmóniu chutí, ktorá je ideálna na slávnostný obed či rodinné stretnutie. Kombinácia šťavnatej kačice s jemne sladkasto-kyslou kapustou, sladkými jablkami a zemiakovými lokšami vytvára gurmánsky zážitok, ktorý poteší každého milovníka tradičnej kuchyne s moderným nádychom.

Tip na recept: Pečená kačica na pomarančoch s červenou kapustou, karamelizovanými jablkami a lokšami

Ingrediencie na kačicu:

  • 1 celá kačica (2,5–3 kg)
  • 2 pomaranče (jeden na šťavu, druhý na plátky)
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžica soli
  • 1 lyžička čierneho korenia
  • 2 vetvičky tymianu
  • 2 lyžice medu

Ingrediencie na červenú kapustu:

  • 1 menšia hlávka červenej kapusty (nakrájaná na tenké pásiky)
  • 1 cibuľa (nasekaná)
  • 2 jablká (nakrájané na kocky)
  • 2 lyžice bravčovej masti alebo oleja
  • 2 lyžice cukru
  • 2 lyžice vínneho octu
  • 1/2 šálky červeného vína (voliteľné)
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti

Ingrediencie na karamelizované jablká:

  • 4 veľké jablká (nakrájané na plátky)
  • 2 lyžice masla
  • 2 lyžice hnedého cukru
  • Štipka škorice

Ingrediencie na lokše:

  • 500 g uvarených zemiakov (v šupke, vychladnuté)
  • 200–250 g polohrubej múky
  • Štipka soli
  • 1 lyžica kačacieho tuku alebo oleja (na opekanie)

Príprava a pečenie kačice:

  1. Príprava kačice: Kačicu dôkladne umyte, osušte papierovou utierkou a osoľte ju zvonka aj zvnútra. Dovnútra vložte rozpolený pomaranč, strúčiky cesnaku a tymian.
  2. Pečenie: Kačicu položte na rošt nad pekáčom, aby mohol tuk odkvapkávať, a pečte v rúre predhriatej na 180 °C asi 2,5 hodiny. Počas pečenia ju občas polejte vlastnou šťavou.
  3. Dokončenie: Posledných 20 minút potrite kačicu medom zmiešaným s pomarančovou šťavou, aby získala krásnu zlatistú glazúru.

Príprava červenej kapusty:

  1. Restovanie: Na masti alebo oleji orestujte cibuľu do zlatista. Pridajte nakrájanú kapustu, cukor a restujte, kým sa kapusta nezačne karamelizovať.
  2. Dusená kapusta: Pridajte ocot, červené víno (ak používate) a podľa potreby trochu vody. Dochutíme soľou, korením a dusíme na nízkom ohni 40–50 minút, kým je kapusta mäkká.

Príprava karamelizovaných jabĺk:

  1. Karamelizovanie: Na panvici rozpustite maslo, pridajte cukor a miešajte, kým sa nerozpustí. Pridajte plátky jabĺk a jemne ich posypte škoricou.
  2. Restovanie: Jablká opekajte 4–5 minút z každej strany, kým nezískajú zlatistý povrch a jemne zmäknú.

Príprava lokší:

  1. Cesto: Uvarené zemiaky ošúpte, nastrúhajte a zmiešajte s múkou a soľou. Vypracujte hladké cesto.
  2. Tvarovanie: Cesto rozdeľte na menšie časti, ktoré rozvaľkajte na tenké placky.
  3. Pečenie: Placky opekajte nasucho na rozohriatej panvici z oboch strán, kým nezískajú hnedé škvrny. Po upečení ich jemne potrite kačacím tukom.

Kačicu nakrájajte na porcie a podávajte s dusenou červenou kapustou, karamelizovanými jablkami a domácimi lokšami. Na ozdobu môžete použiť čerstvé bylinky alebo plátky pomaranča.

Dobrú chuť!

avatar
Filip Guldan
28.12.2024 13:07
Zdieľať:
  • červenou
  • jablkami
  • kačica
  • kapustou
  • karamelizovanými
  • lokšami
  • pečená
  • pomarančoch
  • recept
  • recepty
  • správy
  • tip

Najnovšie články

Thumbnail
Politika
04.12.2025 | 16:57
Ministerstvo kultúry pripravuje zákon o štátnom jazyku, cieľom je dať viac váhy slovenčine
Thumbnail
Správy
03.12.2025 | 18:21
Valné zhromaždenie odsúhlasilo viaceré personálne zmeny vo vedení Klubu akcionárov VVS
Thumbnail
Politika
03.12.2025 | 17:32
Vládny splnomocnenec Peter Kotlár odďaľuje čas vydania správy o manažovaní pandémie COVID-19
Thumbnail
Politika
02.12.2025 | 11:17
Generálny prokurátor kritizuje zrušenie Úradu na ochranu oznamovateľov
Thumbnail
Politika
01.12.2025 | 11:59
Matovič by sa mal Ficovi ospravedlniť za výrok o miliónoch na Belize
Thumbnail
Slovensko
01.12.2025 | 0:02
Prezúvanie na ZIMNÉ pneumatiky: Presný termín, podmienky a pokutovanie vodičov
Thumbnail
Politika
26.11.2025 | 14:44
Miroslav Lajčák podľa premiéra neurobil nič, čo by ho nútilo odvolávať ho
Zobraziť ďalšie články
SLOVENSKO:DNES
1 / 2
Thumbnail
Slovensko
01.12.2025
Prezúvanie na ZIMNÉ pneumatiky: Presný termín, podmienky a pokutovanie vodičov
Thumbnail
Správy
03.12.2025
Valné zhromaždenie odsúhlasilo viaceré personálne zmeny vo vedení Klubu akcionárov VVS
Thumbnail
Politika
01.12.2025
Matovič by sa mal Ficovi ospravedlniť za výrok o miliónoch na Belize
Thumbnail
Politika
02.12.2025
Generálny prokurátor kritizuje zrušenie Úradu na ochranu oznamovateľov
Thumbnail
Politika
04.12.2025
Ministerstvo kultúry pripravuje zákon o štátnom jazyku, cieľom je dať viac váhy slovenčine
Thumbnail
Politika
03.12.2025
Vládny splnomocnenec Peter Kotlár odďaľuje čas vydania správy o manažovaní pandémie COVID-19
Správy
  • Showbiznis
  • Slovensko
  • Správa dňa
  • Svet
  • Vojna na Ukrajine
Šport
  • Basketbal
  • Cyklistika
  • Futbal
  • Hokej
  • MOTOR šport
Kultúra
  • Film a TV
  • Umenie
Zaujímavosti
  • História
  • Recepty
  • Zábava
  • Zaujímavosti
Štýl
  • Technológie
  • Tipy na výlety
  • Zdravie
Ľudia
  • Rozhovory
SLOVENSKO:DNES
  • Inzercia
  • Napište nám
  • Kontakt
  • Podmienky používania
  • Štatúty súťaží
  • Press kit
  • RSS feed
  • GDPR
Code & Design by WebOps | 

Copyright © 2025 KOŠICE:

DNES ONLINE, družstvo | Všetky práva vyhradené
Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a dát je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona.
Zdroj TASR: Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a záznamov zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Zdroj SITA: Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a záznamov zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.