Tip na recept: Šúľance s makom
Šúľance s makom patria medzi klasické domáce dezerty, ktoré si získali obľubu v slovenskej kuchyni. Ich príprava je jednoduchá a výsledok stojí za to – nadýchané zemiakové cesto, lahodná maková posýpka a voňavé maslo vytvárajú dokonalú kombináciu chutí.

Ingrediencie:
Na cesto:
- 500 g zemiakov (varný typ C)
- 250 g polohrubej múky
- 1 vajce
- Štipka soli
Na posypanie:
- 100 g mletého maku
- 3 lyžice práškového cukru
- 50 g masla
Postup prípravy:
1. Príprava cesta:
- Zemiaky uvarte v šupke, nechajte ich mierne vychladnúť a ošúpte ich.
- Pretlačte ich cez lis na zemiaky alebo nastrúhajte najemno.
- V mise zmiešajte zemiaky s múkou, vajcom a štipkou soli.
- Vypracujte hladké cesto, ktoré sa nelepí na ruky (ak sa lepí, pridajte trochu múky).
2. Tvarovanie a varenie šúľancov:
- Cesto rozdeľte na menšie časti a na pomúčenej doske z neho vytvarujte dlhé valčeky s hrúbkou asi 1 cm.
- Nožom ich nakrájajte na kúsky dlhé asi 4 cm a v dlaniach jemne vyšúľajte.
- V hrnci priveďte osolenú vodu k varu a šúľance do nej vložte.
- Varíme ich približne 3 minúty – keď vyplávajú na povrch, sú hotové.
- Scedíme ich a preložíme do misky.
3. Príprava posýpky:
- V menšom hrnci roztopte maslo.
- V miske zmiešajte mletý mak s práškovým cukrom.
- Uvarené šúľance polejte rozpusteným maslom a posypte makovou zmesou.
Šúľance podávajte teplé, môžete ich ešte jemne posypať extra cukrom alebo poliať roztopeným maslom pre bohatšiu chuť.

Dobrú chuť!
Odporúčané články

Šúľance s makom patria medzi klasické domáce dezerty, ktoré si získali obľubu v slovenskej kuchyni. Ich príprava je jednoduchá a výsledok stojí za to – nadýchané zemiakové cesto, lahodná maková posýpka a voňavé maslo vytvárajú dokonalú kombináciu chutí.

Pripravte si jednoduché a chutné jablkové lievance, ktoré očaria vaše chuťové poháriky! Tento recept spája šťavnatosť nastrúhaných jabĺk s jemnou arómou škorice v nadýchanom ceste, ktoré je hotové za pár minút. Ideálne na raňajky či sladkú desiatu – podávajte ich s javorovým sirupom, medom alebo čerstvým ovocím a vychutnajte si domácu pohodu v každom súste.

Šošovicová polievka na kyslo s klobásou je výdatné a chutné jedlo, ktoré spája jemnú krémovú konzistenciu so sýtosťou údenej klobásy. Vďaka octu získava príjemne kyslastú chuť, ktorá sa dokonale dopĺňa s arómou korenín a zeleniny. Podávajte s čerstvým chlebom a vychutnajte si pravú domácu pohodu.