Zaujímavosti

S jarným počasím zvyšuje svoju aktivitu i najväčšia šelma na Slovensku, medveď hnedý. Po zimnej hibernácii vyhladované zvieratá vyrážajú do terénu, ich prioritou je hľadanie potravy.

Kresťania si 25. marca pripomínajú sviatok zázračného počatia Ježiša Krista. Slávnosť Zvestovania Pána pripomína moment, keď sa Boh stal človekom.

Pripravte si tradičné slovenské jedlo, ktoré nechýba na žiadnom sviatočnom stole ani v nedeľnom obedovom menu. Krok za krokom vám ukážeme, ako dosiahnuť dokonalý vyprážaný bravčový rezeň so studeným zemiakovým šalátom, ktorý chutí presne tak, ako si ho pamätáte z detstva.

Šúľance s makom patria medzi klasické domáce dezerty, ktoré si získali obľubu v slovenskej kuchyni. Ich príprava je jednoduchá a výsledok stojí za to – nadýchané zemiakové cesto, lahodná maková posýpka a voňavé maslo vytvárajú dokonalú kombináciu chutí.

Spolu s otepľovaním sa prebúdzajú k väčšej aktivite aj kliešte. Na Slovensku ich je šesť druhov, avšak epidemiologicky najvýznamnejším druhom pre človeka je kliešť obyčajný, ktorý začína byť aktívny pri teplotách pôdy v rozmedzí päť až sedem stupňov Celzia.

Slovenské modelky zaznamenali výrazný úspech na prestížnej svetovej modelingovej súťaži Miss Supertalent of the World & Fashion Week, ktorá sa konala v Južnej Kórei od 19. do 28. februára 2025. Absolútnou víťazkou sa stala Barbora Šuňavská, rodáčka z Levoče a študentka operného spevu na VŠMU v Bratislave.

V jarných a letných mesiacoch budú po slovenských cestách opäť jazdiť špeciálne autá, ktoré budú zachytávať panoramatické snímky pre službu Street View.

Plnené kapustné listy, známe aj ako holubky, patria medzi obľúbené jedlá v mnohých slovenských domácnostiach. Ich jemná kapustová chuť v kombinácii so šťavnatou mäsovou plnkou a bohatou paradajkovou omáčkou vytvára dokonalú harmóniu chutí.

Šošovicová polievka na kyslo s klobásou je výdatné a chutné jedlo, ktoré spája jemnú krémovú konzistenciu so sýtosťou údenej klobásy. Vďaka octu získava príjemne kyslastú chuť, ktorá sa dokonale dopĺňa s arómou korenín a zeleniny. Podávajte s čerstvým chlebom a vychutnajte si pravú domácu pohodu.

Pripravte si jednoduché a chutné jablkové lievance, ktoré očaria vaše chuťové poháriky! Tento recept spája šťavnatosť nastrúhaných jabĺk s jemnou arómou škorice v nadýchanom ceste, ktoré je hotové za pár minút. Ideálne na raňajky či sladkú desiatu – podávajte ich s javorovým sirupom, medom alebo čerstvým ovocím a vychutnajte si domácu pohodu v každom súste.

Segedínsky guláš s domácou knedľou je klasika slovenskej kuchyne, ktorá spája bohatú chuť bravčového mäsa, kyslej kapusty a krémovej smotanovej omáčky. Toto sýte a voňavé jedlo je ideálnou voľbou na rodinný obed či nedeľný stôl. K dokonalosti ho dovádza nadýchaná domáca knedľa, ktorá skvele nasáva hustú omáčku. Pripravte si ho podľa tradičného receptu a doprajte si pravú chuť domova.

Fazuľová polievka s údeným mäsom je tradičné jedlo, ktoré zahreje a zasýti. Jej bohatá chuť vzniká spojením jemnej fazule, aromatického údeného mäsa a zeleniny, pričom majoránka a cesnak dodávajú polievke charakteristickú vôňu. Príprava si vyžaduje trochu času, no výsledok stojí za to – krémová, lahodná a výživná polievka, ktorá chutí najlepšie s čerstvým chlebom. Vyskúšajte tento osvedčený recept a doprajte si poctivú domácu klasiku!

Bryndzové pirohy patria medzi ikonické jedlá slovenskej kuchyne. Kombinácia jemného cesta, lahodnej bryndzovej plnky a chrumkavej slaniny robí z tohto pokrmu skutočnú pochúťku. Pripravte si ich podľa overeného receptu!

Dnes si pripomíname Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu a utrpenie šesť miliónov židovských detí, žien a mužov počas druhej svetovej vojny. Dňa 27. januára 1945 vojaci červenej armády oslobodili tábor, ktorý sa do histórie zapísal, ako najväčší masový hrob v dejinách ľudstva. Nacisti a ich prisluhovači na tomto mieste zavraždili približne 1,1 milióna ľudí, z ktorých tvorili Židia viac ako 90 percent, pripomína na sociálnej sieti Múzeum holokaustu v Seredi. Múzeum bolo otvorené presne pred deviatimi rokmi na mieste odkiaľ boli Židia deportovaní ako do Auschwitz, tak aj Birkenau.

Kysnuté šišky patria medzi tradičné dezerty, ktoré si získali srdcia mnohých generácií. Nadýchané, jemné a dozlatista vyprážané šišky sa často podávajú s rôznymi plnkami či posypané práškovým cukrom. Tentoraz si ich môžeme vychutnať s osviežujúcou jahodovou penou, ktorá im dodáva moderný a svieži nádych.

Január je mesiacom, ktorý môže byť pre mnohých ľudí psychicky náročný. Príchod nového roka často prináša nával povinností, finančný stres a nerealistické predsavzatia, čo môže viesť k úzkosti či depresii. Ako sa vyrovnať s týmito výzvami a udržať si duševnú pohodu?

Pripravte si delikátnu kombináciu jemného zrejúceho syra s výraznou chuťou brusnicovej omáčky a sviežeho zeleninového šalátu. Tento recept je ideálny na letné grilovanie, no rovnako poteší aj počas celého roka. S jednoduchou prípravou a vyváženými chuťami si získa každého pri stole.

Kurací perkelt je obľúbené jedlo, ktoré kombinuje šťavnaté kúsky mäsa so zamatovou omáčkou a jemnými cestovinovými kolienkami. Tento recept je jednoduchý, rýchly na prípravu a ideálny na rodinné obedy či večere.

Zatiaľ čo väčšina Slovákov má už sviatky za sebou, pre rusínsku komunitu na Slovensku sa najväčšie oslavy ešte len začínajú. Rusíni, ktorí dodržiavajú starý Juliánsky kalendár, slávia Vianoce 6. januára, na Troch kráľov. Tento deň, známy ako Roždestvo Christovoj, alebo Kristovo narodenie, je plný tradícií a symboliky, ktoré pretrvávajú generácie.

6. januára si katolíci a ďalší kresťania pripomínajú jeden z najstarších sviatkov kresťanstva – Zjavenie Pána, známy aj ako sviatok Troch kráľov. Tento deň symbolizuje zjavenie Ježiša Krista ako Božieho Syna všetkým národom a spája sa s udalosťou, keď mudrci z Východu prišli do Betlehema, aby sa poklonili novonarodenému Spasiteľovi.